Parlamentarii din Skopje ratifică acordul “istoric” cu Grecia privind numele Macedoniei

Premierul grec Alexis Tsipras (dr) şi omologul său macedonean Zoran Zaev în timpul unei ceremonii de semnare a unui acord privind numele Macedoniei, desfăşurată în satul elen Psarades, 17 iunie 2018. (Sakis Mitrolidis/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.06.2018

În cadrul unei sesiuni plenare boicotată de principalul partid din opoziţie VMRO-DPMNE, parlamentul Macedoniei a ratificat un acord cu Grecia pentru schimbarea numelui fostei republici iugoslave.

Parlamentarii au votat miercuri cu 69 de voturi la 0 în favoarea ratificării acordului, care schimbă numele oficial al ţării în Republica Macedonia de Nord, potrivit RFE/RL.

Proiectul de lege a necesitat o majoritate simplă din partea a cel puţin 61 de deputaţi.

Înaintea votului, premierul Zoran Zaev a susţinut acordul “istoric” în faţa Adunării Naţionale, afirmând că acesta reprezintă o soluţie demnă şi acceptabilă pentru ambele părţi.

Acordul, semnat de miniştrii de externe ai celor două ţări în 17 iunie în satul elen Psarades, pune capăt unei dispute vechi de 27 de ani între Atena şi Skopje şi pavează drumul începerii discuţiilor de aderare a ţării la Uniunea Europeană şi NATO.

Dar vor trece câteva luni până când acordul să fie pus în aplicare, pentru că acesta avea câteva obstacole de trecut, deoarece preşedintele Gjorge Ivanov a promis că se va opune înţelegerii.

Un veto prezidenţial i-ar forţa pe parlamentari să repete votul şi, în cazul în care acordul ar fi ratificat din nou – de această dată cu o majoritate absolută – atunci Ivanov nu va mai putea să îl blocheze.

Zaev a promis că va organiza un referendum pe tema acordului în acest an. Dacă macedonenii vor vota în favoare, următorul pas va fi ca parlamentarii să aprobe un amendament constituţional care să schimbe în mod oficial numele ţării.

Apoi Parlamentul Greciei va vota acordul, care a divizat coaliţia de guvernare şi este respins de majoritatea partidelor din opoziţie.

Partidele elene de dreapta s-au opus în mod constant unui acord cu Macedonia, insistând că utilizarea numelui de “Macedonia” ar implica o revendicare teritorială asupra unei provincii nordice elene care poartă acelaşi nume.

În ultima perioadă, au fost organizate proteste împotriva acordului, atât în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei cât şi în Grecia.

În satul grec Pissoderi, situat în apropierea locului semnării acordului în 17 iunie, aproximativ 4.000 de persoane au ţinut un miting pentru a protesta împotriva acestuia, afişând bannere pe care erau scrise mesaje precum: „Există o singură Macedonie şi ea se află în Grecia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor