Rusia îşi întăreşte buncărele atomice de la Kaliningrad - imagini satelit

Poze din satelit ale unui buncăr despre care se crede că ar adăposti încărcăturile nucleare ale Rusiei în Kaliningrad (Digital Globe / Getty Images)
Andrei Popescu
20.06.2018

Noi imagini luate de sateliţi par să demonstreze că Rusia îşi modernizează în mod semnificativ un buncăr de stocare a armelor nucleare şi un sistem de securitate într-o unitate secretă din Kaliningrad, o enclavă strategică a teritoriului rusesc situată între Polonia şi Ţările Baltice, conform unui raport al Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă din America (FAS).

Luni, FAS a publicat un nou raport care dezvăluie câteva imagini prin satelit care detaliază o renovare semnificativă a ceea ce pare a fi un buncăr activ de stocare a armelor nucleare din Kaliningrad, la aproximativ 50 de kilometri de graniţa cu Polonia.

"Construcţia are toate amprentele digitale ale siturilor tipice de depozitare a armelor nucleare ruseşti", a declarat Hans Kristensen, directorul Proiectului de informare nucleară al Federaţiei americane de cercetători americani (FAS).

"Există o împrejmuire masivă pe mai multe straturi. Buncărele însele au în jurul lor gard triplu. Acestea sunt trăsături tipice ale tuturor celorlalte locuri de stocare a armelor nucleare pe care le cunoaştem în Rusia ", a explicat Kristensen.

FAS a afirmat că imaginile confirmă că renovările au început la faţa locului în 2016, când unul dintre cele trei buncăre subterane a fost excavat şi consolidat înainte ca echipajele de construcţie să revină la începutul anului 2018 - "pentru a-l aduce, probabil, la starea operaţională".

FAS indică faptul că sistemul de securitate al construcţiei fusese actualizat între 2002 şi 2010, când echipaje au instalat un sistem de securitate periferică puternic fortificat.

Kristensen a declarat în raport că nu este clar din imaginile prin satelit dacă armele nucleare erau în prezent stocate în incinta buncărului.

Buncărul ar putea totuşi fi un sit comun, care ar putea adăposti focoase nucleare atât pentru forţele aeriene, marină, trupe terestre sau de graniţă", a scris Kristensen.

"Din punctul meu de vedere, este singurul sit de stocare a armelor nucleare din regiunea Kaliningrad", a adăugat Kristensen.

Moscova nu a comentat încă rapoartele Kaliningrad, dar a menţionat în 2016 că a pus în dispozitiv rachete Iskander cu capacitate nucleară.

Evoluţia ar putea sugera că Rusia ar putea să implementeze în curând forţe de pregătire rapidă de reacţie la aceste instalaţii, pentru a încerca să administreze o eventuală criză.

În februarie, oficialii NATO şi-au exprimat îngrijorarea că Rusia a desfăşurat rachete noi în Kaliningrad. Un oficial american din forţele de apărare din Europa a declarat că desfăşurarea recentă de către Moscova a rachetelor sale Iskander în regiune a fost "cea mai mare mişcare pe care am văzut-o" în ceea ce priveşte militarizarea Rusiei în zona baltică.

De ani de zile, NATO a cerut Moscovei să îşi retragă rachetele nucleare şi rachetele cu capabilităţi nucleare de la graniţele NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor