Şeful NATO: Avioanele militare ale Rusiei pun în pericol avioanele de pasageri

Avioanele de luptă ruseşti riscă securitatea pasagerilor civili în timp ce sunt implicate într-un joc periculos desemnat să testeze apărarea aeriană a Occidentului.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.11.2014

Avioanele de luptă ruseşti riscă securitatea pasagerilor civili, în momentul în care sunt implicate în jocuri periculoase, menite să testeze apărarea aeriană a Occidentului, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Aparatele armatei Rusiei, care zboară în spaţiul aerian internaţional şi european, nu urmează procedurile stabilite pentru siguranţă, care au rolul de a minimaliza riscul coliziunilor, a declarat Stoltenberg.

Avioanele de luptă ale NATO au interceptat peste 100 de avioane de luptă ruseşti numai în acest an, comparativ cu 13 incidente similare în 2013.

Stoltenberg a declarat ziarului The Telegraph că “problema este că mulţi piloţi ruşi nu îşi pornesc aparatele de emisie-recepţie automată, nu îşi prezintă planurile de zbor şi nu comunică cu serviciile de control al traficului aerian civil.

“Acest lucru prezintă un risc pentru traficul aerian civil şi prin urmare este o problemă, în special când activitatea avioanelor Rusiei se intensifică – deoarece ei au mai multe avioane militare în aer.”

În martie 2014, un avion al companiei Scandinavian Airlines şi un avion de supraveghere rusesc s-au apropiat la aproximativ 90 de metri unul de celălalt lângă oraşul suedez Malmö. Avionul rusesc nu a avut niciun contact cu controlorii de trafic aerian şi piloţii ruşi nu şi-au deschis dispozitivele de comunicare. Dezastrul a putut fi evitat doar datorită răspunsului rapid şi eficient al pilotului companiei Scandinavian, care a evitat în ultimul moment avionul rusesc.

Secretarul General al NATO a abordat acest subiect după ce Reţeaua de Conducere Europeană (ELN) a publicat un raport la începutul acestei luni, în care susţinea că au fost raportate în ultimele 8 luni aproape 40 de “întâlniri la mustaţă” între avioane militare NATO şi ruseşti şi avioane civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor