Şeful misiunii UE la Chişinău: Alegerile anticipate nu sunt o soluţie pentru Republica Moldova
Şefului delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, consideră că alegerile anticipate nu reprezintă o soluţie pentru Republica Moldova, în contextul unor neînţelegeri între partidele care formează alianţa de guvernare, AIE, relatează Publika.md.
„Ultimul lucru de care are nevoie această ţară sunt alegerile anticipate. Riscul este ca reformele să stagneze pentru că politicienii se vor concentra să câştige alegerile. Un al doilea risc este ca aceste alegeri să aibă un rezultat asemănător celui de la scrutinul din noiembrie”, a declarat şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel.
Oficialul a mai subliniat că instituţiile europene vor monitoriza modul în care autorităţile investighează circumstanţele omorului din Pădurea Domnească. „Era corect ca Procurorul general să-şi întrerupă activitatea şi să demisioneze. Noi vom urmări atent procesul de anchetă şi acesta va fi un fel de test pentru instituţiile de drept din Republica Moldova”, a mai adăugat Schuebel.
Diplomatul a precizat că autorităţile ar trebui să creeze condiţii favorabile pentru activitatea investitorilor străini. „Cazul companiei Dräxlmaier nu trebuie să se repete. Să fie redusă birocraţia ca investitorii să se simtă aici ca acasă”, a conchis Shuebel.
Dirk Schuebel a apreciat evoluţia politică şi economică a Republica Moldova. Totodată, el a îndemnat politicienii să acţioneze în interesul ţării şi să combată fenomenul corupţiei.
Şi comentatorii sunt de părere că Moldova nu va rezista unei noi crize politice.
„Într-adevăr, de alegerile anticipate nu prea mai avem nevoie, din simplu motiv că nu demult am ieşit dintr-o criză, cea de alegere a preşedintelui. Avem toate şansele iarăşi să capete proporţii criza din Republica Moldova în cazul că viitorul Parlament va avea o altă configuraţie”, precizează comentatorul politic Ion Dron.
„Cred că domnul Schuebel are dreptate - el cunoaşte situaţia. Nu avem nevoie de alegeri parlamentare anticipate, deoarece n-ar schimba prea mult situaţia. Raportul de forţe va rămâne acelaşi. Altă ţară şi alt Parlament nu vom avea”, crede Victor Ţesliuk.
Totodată, anaşiştii au salutat declaraţia oficialului european, potrivit căruia, instituţiile europene vor monitoriza procesul de anchetă în cazul de la Pădurea Domnească. Astfel, spun analiştii, politicienii nu vor fi tentaţi să acumuleze capital politic pe seama unei tragedii.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri, purtătorul de cuvânt al preşedintelui R. Moldova, Vlad Ţurcanu, a precizat că Nicolae Timofti nu crede că soluţia o reprezintă alegerile anticipate.
În interiorul AIE a izbucnit un scandal după ce liberal-democraţii au anunţat că intenţionează să-l dea jos din prezidium pe vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc. Liderul PD, Marian Lupu, i-a acuzat pe colegii din PLDM de trădare şi complot cu comuniştii. Lupu a mai spus că AIE a devenit nefuncţională şi a sugerat că actuala criză din Alianţă ar putea duce la alegerile anticipate. În replică, liberal-democraţii au spus că riscul anticipatelor nu este decât o stafie folosită pentru a speria. Vlad Filat a menţionat că interesele lui Plahotniuc nu vor fi puse mai presus de interesele Republicii Moldova şi că demiterea prim-vicepreşedintelui nu trebuie să însemne „moartea Alianţei”, notează UNIMEDIA.