Şeful Finanţelor: Trebuie să fim pregătiţi şi pentru recesiune

(YouTube)
Liliana Alexe
28.07.2025

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a vorbit, duminică, la Digi24, despre urgenţa implementării primului pachet de măsuri fiscal-bugetare adoptat prin asumarea răspunderii de Guvernul Bolojan, care include inclusiv decizia de majorare a TVA.

„Eu sunt liberal. Toată viaţa mea politică, atunci când am vorbit despre taxe, n-am vorbit despre creşterea lor, am vorbit despre scăderea lor şi despre cât de importantă e scăderea lor pentru economie. Şi aceasta e formaţia mea. Am apărat cota unică, o apăr în continuare, am vorbit de scăderea taxelor. Dar când ajungem pe o cumpănă de genul în care suntem, nu mai e vorba de o politică economică, nu mai e vorba de stânga de dreapta, e vorba de stabilitatea financiară a României. Şi, atunci, obiectivul cel mai important este să vorbim de stabilitate, de această ancoră pentru ţară. Aceasta a fost o ancoră pentru ţară, bineînţeles, cu nişte costuri. Evident că sunt şi nişte costuri”, a declarat ministrul.

Totodată, Alexandru Nazare a explicat ce ar fi urmat dacă România intra în incapacitate de plată.

„Ce ar fi însemnat să intrăm în incapacitate, să nu ne mai putem finanţa, să rămânem 3-4 ani de zile în acest proces? Revenea troica, care a fost în 2008-2009, şi noi nu mai aveam libertatea să ne finanţăm de pe pieţe, nu mai aveam libertatea integrală de decizie asupra economiei. Marja de manevră era extraordinar de restrânsă şi măsurile pe care am fi fost obligaţi să le luăm erau mult mai violente, afectau mult mai mult, nu doar antreprenorii, populaţia în general”, a arătat Nazare.

Ministrul a arătat şi efectele pe care le-ar fi suportat populaţia în urma producerii unei devalorizări bruşte.

„Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi însemnat o devalorizare bruscă în acest moment şi care erau consecinţele pentru populaţie. Plus, erau efecte în lanţ. Acele efecte în lanţ afectau mult mai mult populaţia decât ar afecta acest pachet sau al doilea pachet, care bineînţeles că au efecte, sunt negative, dar nu se pot compara cu ce ar fi însemnat o pierdere a calificativului de investiţii pe care o riscam”, a afirmat Nazare.

Ministrul a menţionat că este enormă creşterea datoriei publice, 56,6% în aprilie şi ne apropiem de 60% până la finalul anului.

„Trebuie să vedem cum evoluează economia în toamnă. Economia României trebuie stimulată. Noi nu am făcut rezerve, noi am cheltuit şi mai mult. Astăzi vorbim de stagnare, dar nu este încă exclusă o contracţie (n. red. - economică), încă vorbim despre stagnare, nu de recesiune, dar trebuie să fim pregătiţi şi pentru recesiune”, a avertizat ministrul Alexandru Nazare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor