Şeful agenţiei alimentare a ONU atrage atenţia că vor începe tulburări sociale din cauza penuriei de alimente

(pexels.com)

Vorbind la Forumul Economic Mondial (WEF) din Davos, Elveţia, David Beasley, director executiv al Programului Alimentar Mondial al ONU, a avertizat că actualele condiţii de securitate alimentară din lume sunt „mai proaste” decât cele din timpul Primăverii Arabe, care a avut loc în urmă cu peste un deceniu.

Beasley a atras atenţia că, inclusiv înainte ca actuala criză din Ucraina să aibă loc, apăruse deja o criză alimentară globală. Acum, problema s-a dezvoltat şi a devenit „cea mai gravă criză umanitară de la al Doilea Război Mondial”.

„Tocmai când ai putea crede că actuala criză alimentară mondială nu s-ar putea înrăutăţi faţă de acum un an, avem situaţia din Etiopia şi Afganistan, apoi coşul lumii [Ucraina] – tocmai a generat cele mai lungi cozi la pâine din lume – astfel încât acum, din cauza acestei crize, luăm mâncare de la cei flămânzi pentru a le oferi celor care mor de foame”.

„Ce se întâmplă când iei o naţiune [Ucraina] care hrăneşte în mod normal 400 de milioane de oameni şi elimini sursa asta... este devastator pentru securitatea alimentară globală”, a avertizat el.

Beasley a spus că dacă sunt analizate condiţiile economice din timpul Primăverii arabe din 2011 - se va observa că situaţia prezentă este „de fapt mai proastă”, ceea ce a stârnit deja tulburări sociale în mai multe ţări.

El a subliniat că instabilitatea social-economică se dezvoltă deja în Sri Lanka, Indonezia, Peru şi Pakistan, adăugând că „acesta este doar un semn al lucrurilor care vor urma”.

Există „49 de milioane de oameni în 43 de ţări... şi acestea sunt ţările de care trebuie să fim extrem de îngrijoraţi, deoarece asta va duce la foamete, destabilizare şi migraţie în masă – dacă nu rezolvăm aceste lucruri”, a spus Beasley.

Luna trecută, Fundaţia Rockefeller, care este foarte aliniată la Opiniile Forumului Economic de la Davos, a susţinut că mai durează şase luni până la momentul în care se va declanşa „criza alimentară masivă şi imediată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie