Secretarul american al Apărării: Arme nucleare pentru Ucraina este decizia lui Donald Trump

Peter Hegseth (Stefani Reynolds/Bloomberg—Getty Images)
Redacţia
14.02.2025

Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a declarat joi, într-un interviu exclusiv pentru Breitbart News, că nu exclude arme nucleare pentru Ucraina, dar că, în cele din urmă, decizia îi aparţine preşedintelui Donald Trump, transmite Reuters.

„Nu sunt aici pentru a declara că ceva este pe masă sau nu. Asta nu e treaba mea. Aceasta este treaba preşedintelui. El este liderul, el este maestrul negociator”, a spus el.

El a adăugat: „Unii dintre noi sunt acolo pentru a ajuta la stabilirea anumitor tipuri de condiţii care ar putea face un acord mai probabil şi asta este ceea ce am încercat să fac aici în contextul NATO”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că, în cadrul unui acord de pace, Ucraina ar trebui să primească statutul de membru NATO sau arme nucleare, ca o garanţie de securitate împotrivă unei viitoare invazii ruseşti.

Dar Hegseth a prezentat miercuri unele poziţii ale SUA înaintea negocierilor, inclusiv faptul că Ucrainei nu ar trebui să i se ofere statutul de membru NATO.

De asemenea, el a declarat că o revenire la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 este „nerealistă”, că niciun soldat american nu va fi desfăşurat în Ucraina şi că forţele europene de menţinere a păcii din Ucraina nu ar trebui să facă parte dintr-o misiune NATO care ar putea declanşa articolul 5 şi, astfel, intervenţia militară a SUA.

Observaţiile lui Hegseth au spulberat unele dintre principalele speranţe ale lui Zelenski. La 4 februarie, preşedintele ucrainean a declarat că ţării sale ar trebui să i se ofere aderarea la NATO sau arme nucleare, ca o garanţie de securitate împotrivă unei noi invazii ruseşti.

Dacă aderarea la NATO ar dura „ani” sau „decenii”, a spus el, „atunci să ne dea arme nucleare”.

Remarcile lui Hegseth, la o reuniune a aliaţilor şi partenerilor NATO care sprijină Ucraina, au provocat şoc şi consternare în întreaga Europa, care a sprijinit ferm Ucraina în războiul împotriva Rusiei, dar s-a bazat în mare măsură pe conducerea şi sprijinul financiar şi militar al SUA pentru a menţine Ucraina în luptă.

Dar Hegseth a subliniat că remarcile sale nu ar trebui interpretate ca linii roşii, ci ca realitate a situaţiei.

„Nu eu sunt cel care declară o linie roşie sau nu. Lucrez cu preşedintele, pe măsură ce rezolvăm aceste probleme, dar am crezut că este util să vorbim despre realitate în această conversaţie”, a spus el. „În cele din urmă, preşedintele Trump este singurul care va determina dacă există spaţiu de manevră sau mişcare pe o anumită poziţie”.

El a spus că remarcile sale nu înseamnă că Ucraina nu ar putea adera la NATO în viitor.

„Cred că ceea ce am articulat ieri, în consultare cu conducerea de rang înalt de la Casa Albă şi Biroul Oval al preşedintelui, a fost realitatea momentului - că aderarea la NATO era puţin probabilă, având în vedere realităţile situaţiei în care ne aflăm. Nimeni nu înfige un ţăruş în pământ pentru 25 de ani de acum încolo sau pentru orice altă perioadă definită de timp”, a spus el.

„Este doar o recunoaştere a faptului că, dacă doriţi o pace negociată, dacă doriţi o încetare a focului, dacă doriţi o oportunitate pentru o pace durabilă, în mod realist, în acest moment, acest lucru nu este în cărţi - la fel cum revenirea la frontierele din 2014 nu este în cărţi, în mod realist, în acest moment. Aceasta nu este o declaraţie de valoare definitivă”.

Hegseth - Veţi vedea unele dintre conversaţiile pe care le-au avut secretarul nostru al Trezoreriei, vicepreşedintele şi secretarul de stat cu Zelenski, care cred că vor demonstra investiţia şi interesul american în Ucraina, care are un cu totul alt nivel de garanţie decât doar „Ne place de tine, aşa că te vom sprijini”.

El a spus că Trump a fost un negociator care trăieşte „în lumea reală”.

„Poţi vorbi despre lucruri într-o lume ideală sau poţi vorbi despre lucruri în lumea reală. Şi acolo este preşedintele Trump”, a spus el.

El a spus că criticile potrivit cărora Trump care negociază cu Rusia ar fi un semn de slăbiciune „sunt pur şi simplu greşite şi direct antagonizante”.

„Motivul pentru care Vladimir Putin şi Zelenski se află la masă este datorită forţei preşedintelui Trump, datorită forţei americane. Acest lucru nu s-a întâmplat sub Joe Biden. Nu s-a întâmplat timp de ani de zile”, a spus el, adăugând:

Putin ştie că preşedintele Trump este puternic, motiv pentru care această invazie nici măcar nu ar fi avut loc sub preşedintele Trump. În 2014, Vladimir Putin a invadat sub Obama. Nu s-a întâmplat nimic timp de patru ani sub Trump, iar apoi, în 2022, invazia sub Joe Biden.

Preşedintele Trump este ales şi reapare, iar conversaţia se schimbă complet, ceea ce, din nou, dacă doriţi să faceţi un fel de argument ieftin şi neinformat anti-Trump, cum că acest lucru ciunteşte cumva avantajele momentului şi arată ca o slăbiciune, asta este tot o lovitură răuvoitoare de pe o poziţie răuvoitoare - neangajată serios în ceea ce negocierile sofisticate, la nivel înalt, arată de fapt ca ar fi realitatea.

„[Trump] este un negociator dur”, a spus Hegseth. „Singurul lucru pe care trebuie să îl ştiţi despre preşedintele Trump este că întotdeauna negociază dintr-o poziţie de forţă. El nu va intra într-o negociere ca apoi să cedeze. Va intra şi îşi va da seama de motivaţiile ambelor părţi şi va fi sincer în legătură cu obiectivele respective”.

De asemenea, Hegseth a ripostat la criticii care spun că orice misiune de menţinere a păcii care nu este sub umbrela NATO nu l-ar descuraja pe Putin.

„Este un fel de argument ieftin, uşor de făcut. ... Acesta este din partea aceloraşi oameni care nu au prezentat nicio idee nouă. ... Care este ideea voastră - războiul de tranşee fără sfârşit?”

Hegseth a spus că rolul său în negocieri a fost o „aşchie” a unei abordări globale conduse de Trump.

„Veţi vedea unele dintre conversaţiile pe care le-au avut secretarul nostru al Trezoreriei, vicepreşedinte şi secretar de stat, cu Zelenski, care cred că vor demonstra investiţia şi interesul american în Ucraina, care are un cu totul alt nivel de garanţie decât doar 'Ne place de tine, aşa că te vom sprijini'”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor