Secretar de Stat: Ministerul Sănătăţii vrea să schimbe criteriile de carantinare a localităţilor

Andreea Moldovan
Andreea Moldovan (Facebook - Andreea Moldovan)

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, a declarat duminică seara, la Digi24, că ministerul are intenţia să schimbe criteriile luate în considerare când se decide intrarea în carantină a unei localităţi.

Potrivit oficialului, experţii şi-au dat seama că incidenţa cazurilor este dependentă de testare, astfel că acolo unde se testează puţin, incidenţa e mică, acest lucru însă nereprezentând situaţia reală. În acest context, Moldovan a precizat că intenţia e ca aglomerarea spitalelor să conteze mai mult, iar rata de pozitivare să fie luată în calcul, şi a anunţat că luni, Ministerul Sănătăţii va avea consultări cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu Institutul Naţional de Sănătate Publică.

„Ce vrem să discutăm este că această grilă de carantinare, sau punctaj de carantinare, să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul nişte indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei. De exemplu, există un indicator al saturaţiei, al încărcării secţiilor de terapie intensivă, care are un punctaj destul de mic. Aici, dacă vezi că ai 1400 locuri de terapie şi o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total. Mi-aş dori de asemenea foarte mult să putem introduce şi un indicator care să arate gradul de testare pentru că noi ştim, ne-ar trebui cam 500 de teste la 100.000 de oameni ca să putem avea o imagine semnificativă a ceea ce se întâmplă în populaţie, dar sunt judeţe unde nu avem acest număr de teste”, a afirmat secretarul de stat.

Întrebată dacă va merge la discuţiile de luni cu ideea impunerii unei carantine naţionale, Andreea Moldovan a răspuns că acest lucru momentan nu este posibil.

„Nu cred că este singura soluţie. Pe de altă parte, însă, trebuie să înţelegem că drumul pe care acum ne aflăm nu este deloc cel corect”, a conchis secretarul de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură