Expert în securitate naţională: Rusia vede marile oportunităţi să intervină în România. Răcirea relaţiilor cu americanii, ţara ruptă în două

Kremlinul vede o oportunitate mare să intervină în afacerile interne ale României în contextul în care relaţiile noastre cu americanii sunt din ce în ce mai reci, ţara este ruptă în două şi o treime din populaţie a ajuns să vadă în Rusia un partener şi nu un pericol, cum ar trebui, a tras un semnal de alarmă, într-o emisiune B1 TV, consilierul pe probleme de securitate naţională Iulian Fota.
Jurnalistă: Recent, domnul Lavrov era extrem de trist că nu mai poate candida Călin Georgescu la preşedinţie. S-au înmulţit în ultimul timp avertismentele Moscovei legate de faptul că ruşii nu vor recunoaşte alegerile din România fără candidatura lui Călin Georgescu. Şi acum descoperim că la Chişinău a înflorit o campanie antiromânească extrem de puternică.
Vom vedea exemple de influenceri care folosesc tot felul de tertipuri sentimentale sau ameninţătoare la adresa României, pledând pentru limba moldovenească, în aceeaşi terminologie sovietică. Ce se întâmplă? Au început ruşii să atace România prin intermediul online-ului din Republica Moldova?
Iulian Fota: Ruşii văd, ceea ce vedem toţi, că relaţia României cu Statele Unite e într-un moment dificil. O putem şi caracteriza, dacă vreţi, ca fiind mai rece. Şi, ca atare, ei văd aici încă o oportunitate.
Pentru că asta este a doua mare oportunitate pe care ruşii o au, după ce noi, de bunăvoie – că nu cred că a fost performanţă rusească aici, asta cred că noi am reuşit-o –, am rupt ţara în două. Deci, la alegerile din noiembrie s-a văzut şi mai clar un lucru pe care îl ştiam de la alegerile de acum patru ani, când AUR a intrat cu 10%: că în România o parte importantă din populaţie – şi, dacă este să luăm ca reper Parlamentul, vorbim de o treime din populaţie, făcând comparaţia cu treimea din Parlament – şi-a pierdut încrederea în democraţie şi în calea de rezolvare a problemelor lor.
Doi, şi-au pierdut încrederea în orientarea pro-europeană şi li se pare că ar fi o variantă mai bună o relaţie mai apropiată cu Rusia. Deci, în momentul în care noi – repet, asta este teoria mea –, fără ajutor rusesc, am creat această fractură în interior, evident că aceea a fost prima mare oportunitate, iar ruşii au intrat pe ea.
Eu nu cred că ruşii l-au avut pe Călin Georgescu ca şi candidat, ca să zic aşa, cu mult înainte. Faptul că îi pregătiseră nişte conturi, cred că le-ar fi pus în folosinţă oricui. Eu cred că, pur şi simplu, ei au văzut oportunitatea. Călin Georgescu a rămas singur în competiţia aia, pentru că Simion nu mai avea tracţiune, doamna Şoşoacă a fost rezolvată de Curtea Constituţională, şi atunci au valorificat oportunitatea.
A doua oportunitate care a apărut şi care, nu ştiu dacă sperau, dar le este pusă pe tavă, este această răcire a relaţiei dintre România şi Statele Unite.
De ce? Pentru că, timp de mulţi ani, Statele Unite au figurat şi au fost principalul nostru protector şi garant. Şi al nostru, şi al Republicii Moldova. Nu ştiu dacă neapărat trebuie să punem lucrurile pe masă, dar americanii au salvat şi au protejat Republica Moldova în trei ani de război, într-un contact direct cu ruşii, probabil că discutându-se nişte lucruri acolo, la nivel foarte înalt, dar discuţia aia a fost foarte benefică pentru Republica Moldova. Ruşii n-au întreprins mare lucru în Republica Moldova, nici măcar la alegerile prezidenţiale, după părerea mea. Acolo doar au testat nişte tactici, nişte proceduri, pentru că miza mare pentru ruşi sunt alegerile parlamentare. Acolo este puterea, la guvern. Ştim din experienţa lui Igor Dodon că preşedintele poate fi ocolit, poate fi suspendat atunci când vrei să treci o legislaţie la care, de exemplu, el se opune. Dodon a fost suspendat de două ori.
Deci, să nu ne mirăm, să nu fim surprinşi. România a jucat un rol foarte important în ecuaţia asta occidentală vizavi de Ucraina. În 2023, am salvat economic Ucraina cu ajutorul pe care l-am dat exporturilor ucrainene şi, ca atare, să nu ne mirăm că am intrat pe radarul ruşilor. Iar în momentul în care ruşii au văzut oportunităţi clare, au acţionat şi vor acţiona în continuare, pentru că mediul este mai prielnic ca oricând.
Repet, ţara este ruptă în două şi o treime din ţară, grosso modo, vede în Rusia un partener şi nu un pericol, cum ar trebui. Doi, americanii sunt din ce în ce mai indiferenţi la toată regiunea asta, cel puţin partea ei de sud, căci cu Polonia pare să fie o altă ecuaţie, la fel ca şi cu Finlanda. Ăsta e un lucru foarte îngrijorător. Vedeţi, am fost în Polonia zilele trecute şi polonezii erau un pic miraţi. Sunt una dintre puţinele ţări europene care n-au avut parte de critici venite dinspre Casa Albă, ba dimpotrivă, datorită unei relaţii foarte bune între preşedintele Duda şi Donald Trump, Polonia a fost lăudată, iar ca urmare a acelui 4%-5% buget mare pentru apărare, până la urmă are 10.000 de soldaţi pe teritoriul său, când noi acum avem, cred că, vreo 2.000, din ce mai înţeleg.
Deci, ruşii au oportunitate şi în Republica Moldova, şi în România. Să nu uităm că au pierdut teren mult în Republica Moldova. Apropo de limba română şi de desfiinţarea proastei invenţii staliniste, care este „limba moldovenească”. Apropo de orientarea europeană a Republicii Moldova şi a Ucrainei şi paşii mari pe care i-au făcut împreună spre Europa, spre UE. Deci, ruşii au multe motive să fie supăraţi pe noi, pe occidentali, şi să-şi dorească – şi mi-e teamă că asta se va întâmpla – să-şi recupereze terenul pierdut în Republica Moldova.