Se preconizează un deficit de vin la scară mondială

Îmbuteliere de vinuri.
Îmbuteliere de vinuri. (MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)

Lumea este ameninţată de un deficit de vin în condiţiile în care cererea depăşeşte considerabil oferta de acest produs. Potrivit unui studiu al corporaţiei financiare Morgan Stanley (SUA), cererea pentru vin în anul 2012 a depăşit oferta cu 300 mil. lăzi, ceea ce reprezintă cel mai mare indicator pentru 40 de ani de observaţii. În studiu se constată că producţia de vin în anul 2012 de asemenea a coborât la cel mai scăzut nivel în 40 de ani.

Specialiştii relevă că producţia de vin în descreştere după momentul de vârf din anul 2004, când oferta a fost mai mare decât cererea cu 600 mil. lăzi. "Creşterea consumului de vin ar trebui corelată cu faptul că mulţi dintre cei care în condiţiile crizei financiare globale trecuseră la băuturile alcoolice tari, acum se întorc la vin. În situaţii de stres oamenii au preferat băuturile tari, care "lovesc" rapid în conştiinţă", a explicat vicepreşedintele companiei vinicole Lion Gri, Nelly Sonic.

În opinia managerului, vinul conţine şi el o doză mică de alcool, dar a fost mereu, este şi va fi o băutură despre care anticii au spus că este una "tămăduitoare", potolindu-şi setea cu ajutorul lui. "Deficitul de vin din lume ar trebui explicat şi prin faptul că multe companii au început să facă distilate din vin. Volumele producţiei de vin sunt influenţate şi de condiţiile climaterice, a căror schimbare determină recolte de struguri mai mici în Franţa, Spania, alte ţări", a menţionat Sonic. Specialista în vinificaţie a spus că mulţi consideră mai eficientă producerea de ţuică, brandy, decât de vinuri calitative. "Totuşi, regii au băut mereu nu ţuică, ci vin", a amintit managerul Lion Gri, companie care în anul 2013 a crescut cu 15% producţia de vin comparativ cu anul 2012.

Nelly Sonic a mai menţionat că consumul regulat şi moderat de vin roşu adaugă globule roşii în corpul uman, care se luptă cu celulele canceroase, iar vinurile albe influenţează tensiunea, fiind cel mai bun antioxidant. Managerul a invocat exemplul francezilor, care nu suferă de plăcuţe colesterolice. "Şi asta pentru că au tradiţia şi cultura consumului de vin, ei beau o doză moderată de vin la dejun, la prânz şi la cină", a conchis vicepreşedintele Lion Gri, Nelly Sonic.

Compania moldo-americană Lion Gri a împlinit în toamna acestui an 16 ani, menţionează InfoTag. Întreprinderea dispune de fabrici de vinificaţie primară, subsoluri proprii în vecinătatea Chişinăului în care sunt maturate şi păstrate 8 mil. sticle de vin spumant, produse după tehnologia clasică franceză; de o producţie cu linii moderne de îmbuteliere a vinurilor în zona economică liberă ExpoBusinessChişinău.