Se împlinesc 36 de ani de la moartea regelui rock'n roll-ului

Astăzi se împlinesc 36 de ani de când Elvis Prisley, „regele rock’n roll“ s-a stins, la doar 42 de ani, în urma unui infarct cauzat de o supradoză de medicamente. Elvis a fost găsit mort într-una din băile celebrei sale reşedinţe, Graceland, din oraşul Memphis
Mii de nostalgici ai lui Elvis Presley se strâng an de an la reşedinţa lui din Graceland în Memphis, Tenessee, 15 august 2013. (Robert MacPherson / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
16.08.2013

Astăzi se împlinesc 36 de ani de când Elvis Presley, „regele rock’n roll“ s-a stins, la doar 42 de ani, în urma unui infarct cauzat de o supradoză de medicamente. Elvis a fost găsit mort într-una din băile celebrei sale reşedinţe, Graceland, din oraşul Memphis

Trupul său a fost înmormântat în gradina din spatele casei, devenit apoi loc de pelerinaj pentru fanii din întreaga lume.

La momentul respectiv, moartea sa şoca America, astfel încât chiar şi preşedintele SUA, Jimmy Carter, a simţit nevoia să spună câteva cuvinte despre trecerea în nefiinţă a marelui star:

„Moartea lui Elvis Presley privează ţara noastră de o parte din ea însăşi. A fost unic, de neînlocuit. Acum mai mult de 20 de ani, Elvis a răbufnit pe scenă realizând un impact fără precedent şi care probabil nu va mai fi egalat niciodată. Personalitatea şi muzica sa, care fuzionă stilul country-ului alb şi cel al rhythm and blues-ului negru, a schimbat ireversibil faţa culturii americane. Ceea ce a lăsat în urma sa are o valoare imensă. A fost un simbol de vitalitate, rebeliune şi umor pentru oamenii din toate colţurile lumii.“

Odată cu Elvis s-a stins un simbol. John Lennon declara: „Înainte de Elvis nu a existat nimic“ iar Elton John : „Datorită lui Elvis am devenit interesat de muzică. Sunt fan Elvis de pe vremea când eram puşti.“

Dar Elvis nu a fost doar muzică şi strălucire. După decesul său, despre care s-a bănuit că ar fi fost trucat, s-a vorbit despre implicarea acestuia în afaceri cu Mafia iar despre artist în sine, ca personalitate, ca fiind tulburat de orgoliu şi de obsesia propriei măriri şi decăderi.

Mulţi dintre cei ce au susţinut ca Elvis şi-ar fi înscenat moartea, au adus ca argumente în sprijinul teoriei lor faptul că în ultimele luni dinaintea morţii sale, Elvis a pierdut 10 milioane de dolari dintr-o afacere imobiliară în care era implicată şi Mafia. S- a speculat că, în schimbul informaţiilor oferite justiţiei americane, lui Elvis i s-ar fi oferit o nouă identitate şi implicit o nouă viaţă.

O nouă viaţă pe care starul se pare ca şi-o dorea caci Elvis cel de dinainte morţii, reale sau trucate, nu mai era tânărul subţire şi frumos de care milioane de fete din întreaga lume s-au îndrăgostit, privindu-l în concerte sau pe marele ecran.

Decedatul sau... nedecedatul Elvis a murit gras, buhăit, cu părul începând să încărunţească şi cu vocea pierzându-şi din forţă şi vigoarea care l-au consacrat. S-a vorbit despre Elvis ca având un orgoliu de nemăsurat. S-ar fi putut împăca starul cu ideea de a pierde idolatria fanilor? Cu ideea de a deveni un bătrân gras, dopat cu medicamente şi uitat de cei care cândva l-au iubit? Ar fi putut trăi Elvis hrănindu-se doar cu amintirea faimei şi a strălucirii, în timp ce îmbătrânea şi decădea? Mulţi dintre cei ce l-au cunoscut pe Elvis cred că nu...

Nu exista răspunsuri la aceste întrebări. Indiferent dacă infarctul starului a fost real sau nu, dacă moartea sa a fost un accident, o sinucidere sau o înscenare, aşa cum s-a afirmat, memoria lui este încă vie pentru milioane de fani.

Mii de nostalgici se strâng an de an la Graceland, pentru a celebra memoria celui care i-a făcut cândva pe tineri să schimbe tangoul pe rock. Şi în acest an, fani din toată lumea şi-au făcut "pelerinajul" anual la Graceland, pentru a îi aduce un omagiu regelui rock 'n roll. Mii de candele se aprind la Graceland an de an în memoria lui Elvis care, dacă ar fi viu, ar avea astăzi 78 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor