Se caută procuror general şi şef DNA: Procurorii Gheorghe Moţa şi Ion Irimie şi-au depus candidaturile

Pentru funcţiile de procuror general al României, respectiv procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii Gheorghe Moţa, de la Parchetul Gorj, şi Ioan Irimie, de la Serviciul DNA Cluj, şi-au depus candidaturile marţi, la Ministerul Justiţiei.
. (Photos.com)
Liviu Şerbănescu
03.10.2012

Pentru funcţiile de procuror general al României, respectiv procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii Gheorghe Moţa, de la Parchetul Gorj, şi Ioan Irimie, de la Serviciul DNA Cluj, şi-au depus candidaturile marţi, la Ministerul Justiţiei, relevă surse judiciare.

Până în mai 2007, când plenul Consiliului Superior al Magistraturii l-a revocat, Gheorghe Moţa a deţinut funcţia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj.

Gheorghe Moţa fusese revocat din oficiu de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, apoi Plenul a confirmat hotărârea.

După ce a criticat faptul că judecători de la Tribunalul Gorj nu au arestat trei persoane puse sub acuzare chiar de el, procurorul gorjean Emil Moţa a fost reclamat de către procurorul general al României la Consiliul Superior al Magistraturii, în cursul lunii iulie, anul acesta.

Atunci, Moţa susţinea într-un interviu că judecătorii Tribunalului Gorj sunt lipsiţi de curaj în privinţa aprobării cererilor sale pentru arestările de 29 de zile pentru persoanele cu notorietate, cercetate de el.

Totodată, Ministerul Public preciza tot atunci că procurorul Moţa Gheorghe Emil nu se află la prima abatere de acest gen de la deontologia şi rigoarea profesională. În cazul său, Inspecţia Judiciară a CSM a mai fost sesizată anterior, tot pentru acest gen de abateri.

A doua candidatură depusă la Ministerul Justiţiei este cea a lui Ioan Irimie, care a fost şeful Serviciului Teritorial Cluj al DNA.

El a fost revocat din această funcţie în 2005, de către procurorul şef al Direcţiei, Daniel Morar.

Irimie a deţinut apoi funcţia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu, în prezent fiind procuror DNA la Cluj.

În perioada 23-25 octombrie, va avea loc un interviu - care va fi susţinut de procurorii care participă la selecţie.

De asemenea, rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina internet a acestuia în 1 noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor