Kovesi: Nu demisionez dacă se fac presiuni politice asupra mea, dar le voi face publice

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.04.2012

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi seara, în cadrul unei emisiuni la B1 TV, că nu are de gând să demisioneze dacă se vor face presiuni politice asupra ei în timpul campaniei electorale, însă dacă aceste presiuni vor exista atunci le va face publice.

"De la învestirea în această funcţie, eu am spus că, dacă se vor face presiuni din partea oamenilor politici sau presiuni de altă natură, le voi face publice. Acum, nu ştiu ce presiuni s-ar putea face asupra mea ca să demisionez. Eu nu am de gând să demisionez. Nu cred că am să cedez la astfel de presiuni, indiferent cine va fi ministrul Justiţiei", a răspuns Kovesi la întrebarea dacă va demisiona în cazul în care se vor face presiuni politice asupra ei sau dacă i se va cere să îl schimbe pe Daniel Morar de la şefia DNA.

De asemenea, realizatorii emisiunii au întrebat-o dacă activitatea procurorilor ar putea fi influenţată de "tulburările" din campania electorală din acest an sau de instalarea unui nou ministru al Justiţiei, fiind citat în acest sens Dan Şova, iar Kovesi a spus că procurorii pot fi afectaţi doar din perspectiva instrumentelor legislative pe care le au la îndemână.

"Afectează doar dintr-o singură perspectivă, în primul rând din perspectiva instrumentelor legislative pe care procurorii le au la îndemână, pentru că niciun ministru al Justiţiei nu poate să intervină direct în activitatea pe care o desfăşoară procurorii, însă pot fi aduse modificări anumitor legi, care să îţi afecteze statutul, modul de organizare. Au fost foarte multe campanii electorale din 2006 până în prezent şi Ministerul Public şi-a văzut de dosare, şi-a văzut de ceea ce avea de făcut. În afară de modificări legislative, eu nu cred că o eventuală schimbare a ministrului Justiţiei poate afecta în vreun fel statutul. Singura noastră tangenţă cu campania electorală este dacă se comit fapte de natură penală", a spus Kovesi.

Procurorul general a dezminţit că între şefii DNA şi DIICOT ar exista un conflict în instrumentarea dosarului în care este implicat deputatul Mihail Boldea.

"Zvonuri o să apară tot timpul, mai ales pe final de mandat. Nu este nicio ceartă între şefii celor două instituţii", a susţinut Kovesi. Ea a explicat că au fost înregistrate dosare pe numele lui Mihail Boldea şi la DNA, şi la DIICOT, fiind derulate anchete paralele.

"Colegii de la DIICOT au cerut acel aviz de la Parlament şi, în momentul în care Boldea s-a întors în ţară, s-a început ancheta fiind în arest iar cei de la DNA au dorit să îl audieze în dosarul lor. Sunt foarte multe situaţii când o persoană are dosar şi la DNA, şi la DIICOT", a precizat Kovesi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor