Scrisoarea de intenţie pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de marţi
Premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, au avut marţi, la Banca Naţională, o discuţie finală cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, referitoare la Scrisoarea de intenţie cu instituţiile financiare internaţionale.
"Împreună cu vicepremierul şi ministru de Finanţe, Florin Georgescu, am ţinut şi am considerat că este foarte important să avem o discuţie finală referitoare la Scrisoarea de intenţie cu domnul guvernator Mugur Isărescu. Discuţia a fost, ca întotdeauna, foarte plăcută şi foarte foarte utilă şi pot să vă anunţ, la modul oficial în acest moment, că mergem la şedinţă (şedinţa de Guvern n.r) şi un prim punct pe ordinea de zi este confirmarea Scrisorii de intenţie cu Fondul Monetar, Comisia Europeană şi Banca Mondială. În acelaşi timp, i-am mulţumit guvernatorului pentru mesajele pe care le-a dat şi pe care acum putem să le dăm împreună, de predictibiliate şi stabilitate pentru pieţele financiare, pentru investitorii străini şi pentru ceea ce înseamnă stabilitatea şi predictibilitatea din punct de vedere al politicii monetare", a spus Ponta.
Potrivit acestuia, cea de-a doua tranşă de creştere a salariilor bugetarilor, din toamnă, este inclusă în majorarea de deficit bugetar.
Sâmbătă seară, Florin Georgescu a anunţat, după negocierile cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că salariile în sectorul bugetar vor fi majorate cu 8% din iunie, iar pensionarii vor primi înapoi, tot din iunie, în tranşe lunare, banii viraţi la asigurările de sănătate, deoarece au fost identificate fondurile necesare.
Florin Georgescu a mai spus că Executivul va emite, până la data de 25 mai, actul normativ ce permite creşterea veniturilor salariaţilor bugetari şi ale pensionarilor.
Premierul desemnat, Victor Ponta, spunea, luni că, în funcţie de rezultate, a doua tranşă ar putea avea loc, cu acordul Ministerului Finanţelor, fie în luna octombrie, fie în luna noiembrie.
Misiunea FMI, a Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a venit în România pe 24 aprilie pentru a cincea evaluare a Acordului stand-by aflat în derulare cu autorităţile române.
Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.