Scrisoare din Iran: Dragă domnule Trump, aţi fost înştiinţat
alte articole
Într-o scrisoare adresată preşedintelui american Donald Trump, cu copii trimise Curţii Penale Internaţionale (CPI) şi Consiliului de Securitate al ONU (CSONU), patru foşti oficiali de top de la cel mai înalt nivel al guvernului american l-au înştiinţat oficial pe şeful de la Casa Albă referitor la obligaţia de a informa Congresul SUA, CPI şi CSONU, printre alţii, în legătură cu acţiunile Israelului care au coincis cu “cea de-a 70-a aniversare a expulzării a 750.000 de palestinieni din locuinţele lor”.
Scrisoarea a fost semnată, printre alţii, de Phil Giraldi, fost ofiţer de operaţiuni al CIA; Michael Maloof, fost oficial al Pentagonului; Scott Bennett, fost ofiţer al armatei americane şi fost coordonator al Departamentului de Stat pentru contraterorism; şi, Michael Springmann, fost diplomat şi autor al cărţii “Visas For Al-Qaeda: CIA Handouts That Rocked The World”..
Maloof, Bennett şi Giraldi, precum şi Springmann, s-au aflat printre invitaţi la cea de-a 6-a conferinţă internaţională New Horizon, ce a avut loc în oraşul Mashhad, în estul Iranului. Temele principale ale dezbaterilor conferinţei au fost Palestina şi ieşirea unilaterală a administraţiei Trump din acordul nuclear iranian, cunoscut sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).
După cum au confirmat Maloof şi Bennett, separat, pentru publicaţia Asia Times, scrisoarea a fost scrisă de Giraldi şi Maloof în salonul unui aeroport în timp ce aşteptau un zbor dinspre Mashhad către Teheran, unde scrisoarea a fost prezentată la o conferinţă de presă organizată marţea trecută. Conferinţa de presă din capitala iraniană a fost practic ignorată de mass media mainstream din SUA.
Semnatarii scrisorii vizează direct acţiunile israelienilor care ar putea declanşa şi “duce la escaladarea acţiunilor militare americane împotriva Turciei, Siriei, Libanului, Iranului şi Rusiei, deoarece aceste naţiuni se opun transferului ambasadei SUA în Ierusalim şi ar putea amplifica tensiunile deja exacerbate de retragere a SUA din JCPOA”.
Preşedintele Trump a mai primit o notificare legală privind faptul că scrisoarea “va fi inclusă ca dovadă în toate problemele legate de mutarea ambasadei SUA în Ierusalim şi de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune”. Scrisoarea urmează să fie listată drept “proba 1 în orice investigaţie privind crime de război şi în orice urmărire judiciară (trecută, prezentă, viitoare) legată de această problemă, în permanenţă”.
După cum a precizat Bennett pentru Asia Times, principala temere este accea că, potrivit surselor sale militare, situaţia curentă şi volatilă ar putea crea precondiţiile pentru o “nouă campanie de psy ops-uri” (operaţiuni militare psihologice).
Aparent, scrisoarea a fost trimisă sau urmează să fie trimisă preşedintelui rus Vladimir Putin, preşedintelui turc Recep Tayyp Erdogan şi preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.
Ţinând cont de transferarea ambasadei SUA în Ierusalim; de ieşirea unilaterală a SUA din JCPOA urmată de declararea unui război economic împotriva Iranului; de avertizarea adresată Coreei de Nord – există un singur acord, cel al americanilor, altfel Phenianul ar putea fi distrus ca Libia; şi de tratamentul aplicat avertizorului de integritate şi fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, perspectiva unui dialog fructuos rămâne sumbră, potrivit Asia Times.
De reamintit că mutarea ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim a fost marcată de violenţe. Aproximativ 58 de manifestanţi palestinieni au fost ucişi în conflictele care au izbucnit ca răspuns la decizia luată de Trump.
De asemenea, potrivit unor rapoarte, peste 2.000 de palestinieni au fost răniţi de forţele israeliene la graniţa dintre Gaza şi Israel, potrivit Express.co.uk. Ziua de 14 mai 2018, a fost cea mai sângeroasă zi pentru palestinieni de la conflictul din Fâşia Gaza din 2014.
Mii de manifestanţi au călătorit în zona de frontieră pentru a protesta împotriva măsurii lui Trump, însă soldaţii israelieni au folosit gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi muniţie reală împotriva acestora. Potrivit unor rapoarte, unii manifestanţi au aruncat cu cocktail-uri Molotov şi pietre asupra soldaţilor israelieni.