"Scandalul Romexit". Tăriceanu se declară victima propagandei. Românii nu-l cred şi-l taxează pe Facebook

După o serie de declaraţii controversate care păreau să acrediteze oportunitatea unui "Romexit", preluate printre alţii şi de ruşii de la Sputnik, Călin Popescu Tăriceanu a revenit cu precizări şi s-a declarat victima propagandei. Românii nu au părut însă prea convinşi, dacă judecăm după numărul comentariilor critice de pe pagina sa de Facebook.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu şi-a manifestat dezamăgirea faţă de Uniunea Europeană, a calificat Brexit-ul drept "o decizie de curaj a britanicilor" şi a susţinut că România a ajuns să fie condusă de "forţe oculte" din cauză că ţara este în UE, potrivit celor de la Sputnik. Declaraţiile sale au stârnit, cum era de aşteptat, valuri de nemulţumire. Deşi liderul ALDE a revenit ulterior cu precizări pe pagina sa de Facebook, explicaţiile nu au părut să calmeze apele, ba chiar dimpotrivă.

Vă prezentăm mai jos postarea lui Tăriceanu precum şi reacţiile pe care aceasta le-a stârnit.

"Am fost premierul Guvernului care a reuşit să ducă România în Uniunea Europeană. Cu efort, cu mult efort personal.

Şi am satisfacţia că am făcut ceea ce cred că era bine pentru ţara mea. Sunt un pro-european convins. România face parte din rândul celor mai înaintate democraţii liberale şi românii sunt în situaţia să beneficieze de avantajele unui spaţiu de libertate şi prosperitate cu adevărat unic în lume.

La 10 ani de la acel moment, România trebuie să fie un membru puternic al Uniunii Europene.

Vreau să resping manipulările care au apărut în anumite publicaţii că aş susţine un Romexit.

Vă spun ce susţin: să fim un membru respectat, fără un MCV cu o ţintă mobilă, regulile care se aplică cetăţenilor europeni pe piaţa muncii să se aplice şi cetăţenilor români, să ne putem aloca resursele pentru dezvoltare în funcţie de interesele proprii, să nu fim consideraţi ca piaţă de desfacere şi furnizori de mână de lucru ieftină, companiile străine să aibă un comportament fiscal onest, ş.a.m.d. E prea mult? Vă las să judecaţi.

Eu nu pot accepta să fim trataţi ca o ţară de mâna a doua.

Ce am spus în cadrul intervenţiilor televizate a fost că: Acum am înţeles mai bine de ce Marea Britanie a ajuns la situaţia de a alege Brexit-ul: pentru că şi-au dat seama că deciziile cele mai importante în loc să fie luate în parlamentul britanic sunt luate la Bruxelles de funcţionari europeni care nu au nicio legitimitate. Şi britanicii, care sunt un popor cu istorie, cu demnitate, curaj, care au luptat în războaie, au clădit un imperiu mondial, au acest comportament de orgoliu şi până la urmă de responsabilitate a propriului lor destin şi au luat această decizie pe care noi nu putem în fond nici să o criticăm, nici să o aprobăm. Este problema lor, putem numai să o analizăm.

Am făcut această analiză prin prisma acestui fapt, şi anume că îşi cunosc interesul naţional.

Sunt convins că şi România îşi are propriile interese naţionale şi este o ţară suverană. Vreau ca celelalte ţări membre UE să ne respecte pentru că şi noi îi respectăm.

Cu regret am constatat că declaraţiile pe care le-am acordat în cadrul unor emisiuni televizate au fost răstălmăcite şi utilizate într-o propagandă care nu are alt scop decât acela de a crea instabilitate şi tensiune."

Un val de reacţii critice

Sub postarea lui Tăriceanu au curs în valuri comentariile critice şi reproşuri. Vă prezentăm câteva dintre ele:

"E OK, domnule Tăriceanu, noi ştim că nu aţi cerut ieşirea României din UE, ci doar faceţi în aşa fel încât să nu ne mai vrea ea. Tot respectul!"

"Daca nu vrei sa fim vazuti ca o tara de mana a doua, atunci hai sa evoluam, ca voi cu furtul vostru ne duceti in lumea a treia."

"Dle Tradiceanu... MCV-ul e facut tocmai pentru noi, Romania... cea mai corupta tara din Europa... si cu politicieni care isi dau legi pentru propria lor scapare... intre care sunteti inclus... Imi provoaca o mare greata declaratiile dvs in conditiile in care nu aveti nici un respect pentru cetateanul de rand (vezi reactia de la permise)... Nu aveti nici un sens de realitate cand cereti sa iesim din MCV.... cand nu aveti respect pentru presa..."

"Ai fost premierul Guvernului care a reuşit să ducă România în Uniunea Europeană? Foarte bine, vad ca acum vrei S-O SCOTI. NOI NU! Ca sa-ti explic mai clar> noi nu vrem la rusi. Daca vrei, PLEACA TU ACOLO."

"Ce personaj duplicitar este in fruntea tarii! Odios as spune ca este modul de manevra, un drum in politica ba la stanga ba la dreapta! Ba e Alba ba e neagra! Nu inteleg cum de a ajuns pana aici si nu se retrage odata!"

"Iar ne explici cum esti pro UE dar functionarii europeni nu au nici o legitimitate? Iar ne explici ca vrei sa scapi de MCV si alte presiuni europene in timp ce tu, ajuns acolo cu o mana de voturi, terfelesti Parlamentul si democratia?"

"> Avem cel mai mare nivel de corupţie domestică din europa, abia mai respirăm de atâtea furăciuni.

> Europa ne pune MCV ca să ne ajute să ieşim din mocirla corupţiei, să avem o justiţie independentă şi să ajungem la un nivel occidental cu o grămadă de chestii.

> Europa e rea şi ne tratează ca pe o ţară de mâna a doua.

Pentru că pitong.

#bravocalin"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne