Preşedintele Raiffeisen către Dragnea: "Îmi pasă de viitorul ţării în care locuiesc. De aceea am fost în Piaţă"

"Dorinţa mea pentru un viitor mai bun pentru copiii mei, într-o România mai prosperă, este total legitimă", transmite Steven van Groningen după ce Liviu Dragnea a susţinut că i se pare incorect ca preşedintele unei bănci străine, un cetăţean străin, să protesteze împotriva Guvernului.
Steven van  Groningen ( Raiffeisen Bank )
Steven van Groningen ( Raiffeisen Bank ) (Epoch Times România)

Criticat de Liviu Dragnea pentru participarea la protestele din Piaţa Victoriei, preşedintele Raiffeisen Bank, olandezul Steven van Groningen îi răspunde, luni, liderului PSD, explicându-i motivele prezenţei sale la protest: "Înainte de a fi preşedinte de bancă sunt tată şi îmi pasă de viitorul copiilor mei şi al ţării în care locuiesc. (...) Îmi pasă. De aceea am fost în Piaţă."

Redăm postarea lui Steven van Groningen pe Facebook:

"Marţea trecută, seară, mă sună unul dintre copiii mei. "Tată! Ai auzit?" Şi îmi povesteşte despre ordonanţe.

"Mergem în piaţă! Veniţi şi voi?"

Era târziu şi am lăsat copiii să se ducă singuri.

Miercuri am înţeles mai bine despre ce este vorba. Aveam 30 de musafiri acasă, dintre care mulţi s-au grăbit să ajungă în piaţă. Era târziu când am ajuns şi noi, iar în partea opusă a pieţei erau deja incidente pe care forţele de ordine încercau să le aplaneze. Aşa că nu am stat mult. Totuşi am rămas impresionat de ce am văzut şi ne-am dus în continuare în fiecare seara, cu familia.

Prezenţa mea acolo este o decizie personală. Înainte de a fi preşedinte de bancă sunt tată şi îmi pasă de viitorul copiilor mei şi al ţării în care locuiesc. Nu cred că din acest punct de vedere există vreo diferenţa faţă de cei cu care m-am întâlnit acolo - clienţi, prieteni, parteneri de afaceri, antreprenori, sportivi, încă o campioană olimpică, angajaţi. La fel ca în cazul lor, dorinţa mea pentru un viitor mai bun pentru copiii mei, într-o România mai prosperă, este total legitimă.

Înţeleg că faptul că îmi pasă de ceea ce se întâmplă în România, ţara unde am locuit 20 de ani şi care pentru mine este acasă, îi deranjează pe unii. Am văzut reacţii de indignare de la politicieni, declaraţii că "nu este corect" să mă aflu acolo.

Da, sunt şi preşedinte de bancă. În acest rol, îmi pasă de cele 5.500 familii de români care depind de salariul de la bancă, îmi pasă de viitorul lor, dar şi de cele 2 milioane de clienţi care ne-au încredinţat economiile lor şi de cele 30.000 de companii finanţate de banca.

Politicienii nu ar trebui să fie surprinşi de poziţia mea. De cel puţin 10 ani am acelaşi discurs.

Pentru a crea valoare, pentru a creşte productivitatea care ne va permite să plătim salarii mai mari avem nevoie de un sector privat performant. Afacerile au nevoie de un mediu predictibil, fără schimbări importante de legislaţie făcute peste noapte. Orice schimbare trebuie discutată cu cei afectaţi, printr-un proces amplu de consultare. Orice propunere legislativă trebuie făcută pe baza unei analize de impact - o altă prevedere legală care adesea nu este respectată de politicieni. Mediul de afaceri are nevoie de o perioadă rezonabilă de implementare a legilor.

Cu alte cuvinte, avem nevoie de dialog real, nu doar să ne prefacem că dialogăm.

În ultimii 10 ani s-au schimbat prea puţine din acest punct de vedere. Dialogul este evitat. De ce să ne obosim cu contraargumente, dacă este mult mai simplu să discredităm sau să insultăm orice voce critică?

Ad hominem nu este un semn bun când este vorba despre un proces democratic.

Îmi pasă. De aceea am fost în piaţă. Era de aşteptat că unii vor exploata prezenţa mea într-un mod total previzibil. Este un risc pe care mi-l asum”, scrie van Groningen pe pagina sa de socializare.

Reamintim că duminică, după ce sute de mii de oameni protestaseră contra deciziei partidului său de a adopta ordonanţe de mutilare a Codului Penal, liderul PSD, Liviu Dragnea, a apărut la România TV unde a criticat faptul că Iohannis şi preşedintele Raiffeisen Bank au apărut la proteste şi pentru a susţine că acestea sunt organizate profesionist.

"Nu eu am fost în stradă să incit oamenii. La primul miting, domnul preşedinte Iohannis a fost în stradă. Nu ştiu ce alte instituţii mai sunt implicate, în schimb am văzut şi eu, ca şi dvs, conducători de multinaţionale — companii care sunt bine primite şi vor fi bine primite în continuare—, dar mi s-a părut mai mult decât incorect ca preşedintele unei bănci străine, un cetăţean străin, să protesteze împotriva Guvernului. Normal, poate e supărat pentru legea dării în plată sau pentru alte lucruri, pe care noi le-am făcut pentru români. (...) Cine va plăti? Toţi vom plăti, toţi românii vom plăti această perioadă, generată nu de această ordonanţă. Şi-a asumat ministrul Justiţiei o comunicare defectuoasă, atât înainte, cât şi după aprobarea respectivei ordonanţe. Acesta a şi fost motivul pentru care prim-ministrul a decis să retragă ordonanţa, pentru a arăta că nu există interesul cuiva anume pentru asta. Dar, în acelaşi timp, acum, încet-încet se vede că nu aceasta a fost miza, a fost doar un pretext", a declarat Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne