Scandalul “Mă-ta-i curvă”. Neamţu: Regret sincer că am căutat să mă apăr de-o acuzaţie mincinoasă într-un limbaj neadecvat

Deputatul AUR Mihail Neamţu, şeful Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor, a declarat, marţi, că “regretă” limbajul “neadecvat” pe care l-a folosit împotriva celor care l-au acuzat că ar fi putinist.
“Am căutat să mă apăr de-o acuzaţie mincinoasă într-un limbaj neadecvat. Am înţeles mult mai bine, în ultimele douăzeci şi patru de ore, că exprimarea argotică aleasă într-un monolog YouTube (prin care echivalam, pe bună dreptate, calomnia cu prostituţia) a creat o stare de tulburare, dezamăgire sau revoltă în anumite cercuri”, a scris Neamţu pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, deputatul AUR a urmărit să îşi spele imaginea vorbind despre cultură şi implicarea sa în promovarea acesteia.
Postarea lui Mihail Neamţu
Regret sincer că, zilele trecute, am căutat să mă apăr de-o acuzaţie mincinoasă într-un limbaj neadecvat. Am înţeles mult mai bine, în ultimele douăzeci şi patru de ore, că exprimarea argotică aleasă într-un monolog YouTube (prin care echivalam, pe bună dreptate, calomnia cu prostituţia) a creat o stare de tulburare, dezamăgire sau revoltă în anumite cercuri.
Fără să fie o păcăleală de 1 aprilie, doresc să aduc la cunoştinţa Dumneavoastră următoarele:
1) Am crezut mereu că misiunea unui om de cultură este să unească, nu să dezbine; să înalţe sufletele, nu să le rănească. E motivul pentru care am şi organizat la Palatul Parlamentului evenimente artistice şi colocvii academice deschise tuturor, indiferent de afiliere politică sau convingere doctrinară. Când urci pe verticală, Stânga şi Dreapta devin detalii nesemnificative.
2) Din decembrie 2024 şi până astăzi, am colaborat cu membrii partidelor parlamentare şi extra-parlamentare pentru a promova pictori, scriitori şi sculptori autohtoni, pentru a omagia eroii credinţei, pentru a lăuda sfinţii închisorilor, dar şi personalităţile exilului românesc. În doar patru luni, alături de o echipă dedicată, am făcut zeci de isprăvi extraordinare la Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor. Vă mulţumesc pentru încrederea oferită!
3) În ţara noastră, polarizarea ideologică, tensiunea socială şi violenţa verbală au atins cote foarte ridicate. Organizarea a cinci campanii electorale consecutive pot aduce stări de tulburare. Nu este o scuză pentru linşajul, denigrarea sau atacul la persoană organizate sistematic împotriva unor personalităţi din zona suveranistă.
3 bis) Anul acesta, unii oficiali ai Statului român au cerut denazificarea Americii, fără să fie sancţionaţi. Alţii au făcut elogiul cenzurii. Ne-am trezit recent — pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti — cu momente de blasfemie la adresa unor simboluri ale creştinismului... Toate excesele alimentează, previzibil, alte excese. E timpul să ne oprim escalada urii.
4) Am deplină credinţă, asumată cu maximă responsabilitate, că toţi oamenii cu o puternică voce-n agora trebuie să-şi modereze tonul şi să echilibreze conversaţia despre binele comun. Consider nefericitul episod prin care am trecut o lecţie învăţată.
5) CNA este o instituţie chemată să amendeze orice comportament vădit părtinitor la adresa oamenilor care, prin crezul personal creştin şi printr-o filozofie tradiţionalistă, împărtăşesc o viziune conservatoare despre lume şi viaţă. (Nu s-a întâmplat acest lucru după ultima mea apariţie la b1tv!) A iubi tradiţia lui Eminescu nu înseamnă să aduci România în sfera de influenţă a Rusiei. A critica liderii de la Bruxelles pentru fapte de corupţie sau partizanat woke nu înseamnă să negi valorile europene. Dimpotrivă.
6) Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor va fi obligată, în următoarele luni, să organizeze dezbateri esenţiale despre Televiziunea Publică, despre Internet şi libertatea de opinie, despre legea patrimoniului şi alte chestiuni vitale pentru România. Nu contează funcţiile trecătoare, ci contribuţia substanţială a fiecărui parlamentar la binele ţării.
7) Fie cetăţeni, fie demnitari, fie ziarişti, fie birocraţi, suntem cu toţii oameni. Avem de învăţat din greşeli, dar avem şi o limită în faţa abuzurilor şi a zoaielor care ating, regretabil, şi sfera familiei. E cazul să revenim la decenţă.
Viitorul Preşedinte va fi ales pentru că respectă demnitatea poporului român, pentru că ştie să protejeze fiinţele vulnerabile, pentru mediază elegant între instituţiile Statului şi, mai ales, pentru că doreşte să vindece rănile deschise ale corpului social. Cum? Prin bunătate, dragoste şi îndelungă răbdare.
Reamintim că nemulţumit de faptul că a fost făcut putinist după ce în spaţiul public a ieşit informaţia că a primit bani de la Bogdan Peşchir, finanţatorul campaniei lui Călin Georgescu, Mihail Neamţu s-a lansat în tirade furioase pe internet.
“Mă, băiatul asta, Bogdan, a dat din buzunarul lui, mă. Când aţi dat voi ceva, mă, nenorociţilor? Mă, eu sunt putinist, eu sunt moscovit fiindcă un IT-ist din Braşov mi-a dat 500 de euro? Măi, nenorociţilor, măi, javrelor, până când veţi continua cu această calomnie? Nesimţiţilor! Vine unul şi zice: 'Neamţule, eşti putinist!' Păi dacă eu sunt putinist, mă-ta-i curvă, demonstrează-mi că nu e aşa”, a izbucnit Mihail Neamţu într-un video pe reţelele de socializare.
Ulterior, acesta a anunţat că nu va demisiona de la şefia comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor, aşa cum i s-a cerut în spaţiul public, pretinzându-se a fi victima unei campanii de denigrare.