Enrico Letta este convins că partidul lui Silvio Berlusconi 'a umilit Italia' (presa italiană)

Premierul italian Enrico Letta.
Premierul italian Enrico Letta. (Mary Altaffer-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
27.09.2013

În Italia continuă tensiunile politice după ce parlamentarii din Poporul Libertăţii (PdL), partidul de centru-dreapta fondat de Silvio Berlusconi, au anunţat că sunt gata să demisioneze dacă fostul premier şi lider al dreptei italiene va fi exclus din Senatul italian în luna octombrie, o decizie criticată de preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, şi de premierul Enrico Letta, informează vineri presa din Peninsulă.

Cotidianul 'La Repubblica' de la Roma scrie că gestul deputaţilor şi senatorilor din PdL, care au anunţat acum două zile că sunt pregătiţi să demisioneze în masă în cazul în care Comisia specială pentru imunitate din cadrul Senatului de la Roma va vota excluderea lui Berlusconi din Senat, la data de 4 octombrie, a fost definit 'un eveniment politic şi instituţional îngrijorător' de către preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, care a adăugat că 'este absurd faptul că Berlusconi a invocat o lovitură de stat' împotriva sa. Şefului statului i-a replicat deputata din PdL Daniela Santanche (una dintre principalele colaboratoare ale lui Berlusconi), care l-a definit pe preşedinte 'arogant şi lipsit de imparţialitate', declaraţie criticată de Partidul Democrat (PD, de centru-stânga).

La rândul său, premierul Enrico Letta (secretar adjunct al PD), care a efectuat în ultimele zile o vizită oficială în Canada şi SUA, a declarat joi, în cursul unui discurs ţinut la Columbia University din New York, că decizia parlamentarilor din partidul PdL 'a umilit Italia'. În timp ce şeful guvernului de la Roma, aflat în misiune în străinătate, încearcă să convingă investitorii străini să aibă încredere în potenţialul economic al ţării şi să facă investiţii în Italia, 'politica italiană îşi demonstrează slăbiciunea' şi pune în evidenţă 'anomalia italiană', creată de numeroasele probleme judiciare ale liderului dreptei, Silvio Berlusconi, protagonist al politicii italiene în ultimii 20 de ani, potrivit publicaţiei menţionate.

Într-un editorial intitulat 'Eversiunea albă', directorul principalului cotidian roman, Ezio Mauro, scrie vineri că, în urma sentinţei Curţii de Casaţie care l-a condamnat pe 1 august pentru fraudă fiscală, 'Silvio Berlusconi este singur în faţa crizei de sistem pe care a provocat-o'. Il Cavaliere, care a denunţat 'o lovitură de stat' împotriva sa, trebuie să înţeleagă că 'sentinţele de condamnare definitivă se aplică în orice stat european de drept', iar preşedintele Republicii şi premierul 'nu pot modifica deciziile magistraturii independente'. Gestul parlamentarilor din PdL reprezintă o tentativă 'disperată' de a uni 'într-un unic gest tragic destinul unui bărbat cu destinul guvernului, al parlamentului şi al întregii ţări'. Toate forţele progresiste care se recunosc în Constituţia italiană 'trebuie să îl oprească pe Berlusconi, pentru a înfrânge această anomalie a politicii italiene'. 'În Occident nu există spaţiu pentru o astfel de eversiune albă', mai scrie directorul cotidianului 'La Repubblica'.

'Letta se întoarce la Roma şi încearcă să îi convingă pe toţi că politica italiană are nevoie de stabilitate', scrie cotidianul 'Corriere della sera' din Milano, care subliniază faptul că şeful executivului italian de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru a afirmat că se va întoarce vineri în Italia, va solicita o întrevedere urgentă cu preşedintele ţării, apoi se va întâlni cu liderii forţelor politice care susţin majoritatea de guvern, pentru a cere explicaţii asupra situaţiei politice din ţară.

'Toate partidele trebuie să înţeleagă care sunt priorităţile ţării, va trebui să clarificăm situaţia, iar totul va trebui să se petreacă în faţa cetăţenilor italieni, în cel mai scurt timp posibil', a mai afirmat Letta, care a adăugat că nu exclude posibilitatea de a cere un vot de încredere în parlament, notează principalul cotidian milanez.

Cotidianul 'La Stampa' din Torino scrie că, între timp, partidul populist de dreapta Liga Nordului (aflat la opoziţie), în numele căruia a vorbit joi secretarul Roberto Maroni (guvernator al regiunii Lombardia), a anunţat că formaţiunea sa politică va susţine demisia în bloc a parlamentarilor din PdL. 'Şi noi susţinem căderea guvernului Letta şi vom sprijini acţiunea parlamentarilor din Poporul Libertăţii', a afirmat Maroni.

Cotidianul 'Il Messaggero' de la Roma precizează că, în virtutea legii Severino adoptate în 2012 (în timpul guvernului tehnocrat condus de Mario Monti), fostul şef al guvernului italian, Silvio Berlusconi, care va împlini pe 29 septembrie vârsta de 77 de ani, riscă să îşi piardă postul de senator (obţinut la alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii februarie) şi să fie declarat ineligibil după ce a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de către Curtea de Casaţie, la 1 august, sub acuzaţia de fraudă fiscală, in dosarul Mediaset.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor