O crimă petrecută în Galicia - pe primele pagini ale cotidienelor spaniole (revista presei)

(Jasper Juinen / Getty Images)
Epoch Times România
27.09.2013

Relatări despre o crimă extrem de urmărită de media spaniole ocupă vineri primele pagini ale ediţiilor tipărite ale cotidienelor centrale: o fată de de 12 ani, Asunta, a fost găsită moartă în Galicia şi principalii suspecţi sunt chiar părinţii acesteia. În plus, cotidienele spaniole mai scriu şi despre salariile îngheţate ale funcţionarilor şi despre evoluţia situaţiei din Catalonia, cu privire la referendumul pentru autodeterminare.

Despre crimă, El Pais scrie există multe indicii, însă niciun mobil: copilul a fost sedat cu diazepam, medicament pe care îl lua mama sa, iar o cameră de supraveghere a poliţiei le-a suprins pe acestea în maşină, ieşind din oraşul Santiago de Compostela. Telefonul o dă de gol pe mamă, întrucât o situează în apropierea cadavrului fetiţei, scrie şi cotidianul ABC. Tatăl acesteia ar fi cumpărat pastilele cu care a fost sedată victima, însă presupusul mobil al moştenirii nu mai este valabil, întrucât fetiţa nu figurează în testamentul bunicilor săi, precizează publicaţia menţionată. Pact de sânge - titrează cotidianul La Razon, şi scrie că în prezent, cercul se strânge în jurul părinţilor Asuntei, până acum singurii suspecţi în cazul morţii fetiţei. Tatăl a fost cel care a cumpărat sedativele administrate copilului, iar alături de cadavrul acesteia a fost găsit şi un chiştoc de ţigară, care ar putea constitui un indiciu important, mai notează cotidianul spaniol citat.

Salariile funcţionarilor rămân îngheţate încă un an, iar din 2010, pierderea puterii de cumpărare se ridică la aproximativ 15%, constată cotidianul El Pais. Reformele structurale întreprinse de guvernul central afectează salariile din mediul privat, precum şi pensiile, iar sindicatele protestează, mai notează cotidianul spaniol citat.

Cotidianul La Vanguardia scrie că şeful executivului regional catalan, Artur Mas, ar accepta un referendum care să includă o a treia cale cu privire la independenţa Cataloniei. Astfel, Mas se declară de acord ca întrebarea din cadrul referendumului pregătit pentru anul viitor să cuprindă şi posibilitatea unui nou statut al regiunii - în cadrul Spaniei.

Conform La Razon, premierul Mariano Rajoy menţine investiţiile în Catalonia şi anul viitor, în ciuda 'aiurelii secesioniste a lui Mas', iar proiectul de buget pentru 2014 confirmă angajamentul actualului guvern pentru sprijin financiar acordat regiunii.

Mas pare să fie de acord cu un răspuns care să includă trei posibilităţi pentru Catalonia: în afara, în cadrul Spaniei, sau cu un statul special. În plus, socialiştii catalani sunt de asemenea de acord cu adoptarea unei rezoluţii parlamentare în favoarea unui referendum agreat cu guvernul central, relatează cotidianul catalan El Periodico.

Cotidianul El Mundo dezvăluie vineri că organizaţia sindicală a Uniunii generale a angajaţilor (UGT, unul dintre cele mai importante sindicate spaniole, n.r.) din Andaluzia falsifica facturi. Potrivit cotidianului spaniol, diferite email-uri confirmă emiterea de facturi false sau cu sume de bani mai mari, în favoarea filialei sindicale menţionate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor