Scandalul "Epstein" continuă. Traficantul sexual primise un album bizar de ziua lui, în care apare inclusiv numele lui Trump [WSJ]

Jeffrey Epstein (YouTube Capture)
Redacţia
18.07.2025

Era ziua de naştere a lui Jeffrey Epstein, împlinea 50 de ani, iar Ghislaine Maxwell pregătea un cadou special pentru a marca ocazia. Ea s-a adresat familiei şi prietenilor lui Epstein, iar unul dintre aceştia ar fi fost Donald Trump, potrivit The Wall Street Journal.

Ghislaine Maxwell ar fi colectat scrisori de la Trump şi de la zeci de alţi asociaţi ai lui Epstein pentru un album aniversar din 2003, potrivit unor documente analizate de publicaţia citată.

Pagini din albumul legat în piele — alcătuit înainte ca Epstein să fie arestat prima dată în 2006 — se numără printre documentele examinate de oficiali ai Departamentului de Justiţie care i-au investigat pe Epstein şi pe Maxwell cu ani în urmă, potrivit unor persoane care au revizuit paginile. Nu este clar dacă vreuna dintre aceste pagini face parte din revizuirea recentă a administraţiei Trump.

Relaţia trecută a preşedintelui Trump cu Epstein este într-un moment sensibil. Documentele Departamentului de Justiţie, aşa-numitele dosare Epstein, şi cine sau ce se află în ele sunt în centrul unei furtuni care consumă administraţia Trump. Miercuri, după comentarii furioase că dosarele reprezintă o farsă creată de democraţi, preşedintele Trump s-a răstit şi la susţinătorii săi pentru că nu renunţă la subiect.

Scrisoarea care poartă numele lui Trump, văzută de WSJ, este obscenă — la fel ca altele din album. Ea conţine câteva rânduri de text dactilografiat încadrate de conturul unei femei goale, care pare să fie desenat de mână cu un marker gros. O pereche de arcuri mici desemnează sânii femeii, iar semnătura viitorului preşedinte este un „Donald” ondulat sub talia acesteia, imitând părul pubian.

Scrisoarea se încheie cu: „La mulţi ani — şi să fie fiecare zi un alt secret minunat”.

Într-un interviu acordat marţi seara, Trump a negat că ar fi scris scrisoarea sau desenul.

„Nu sunt eu. Este ceva fals. Este o poveste falsă a Wall Street Journal. Nu am desenat niciodată o imagine în viaţa mea. Nu desenez femei. Nu este limbajul meu. Nu sunt cuvintele mele”, a susţinut el.

Liderul american le-a spus celor de la Journal că se pregăteşte să intenteze un proces dacă publică articolul.

„O să dau în judecată The Wall Street Journal la fel cum i-am dat în judecată pe toţi ceilalţi”, a spus Trump.

Acuzaţiile că Epstein abuza sexual fete au devenit publice în 2006 şi acesta a fost arestat în acel an. Epstein a murit în 2019 în închisoare, după ce fusese arestat din nou şi acuzat de conspiraţie pentru trafic sexual.

Oficialii Departamentului de Justiţie nu au răspuns solicitărilor de comentarii şi nici la întrebările legate de faptul dacă pagina cu Trump sau alte pagini din albumul aniversar fac parte din revizuirea recentă a documentelor de către agenţie. FBI a refuzat să comenteze.

Existenţa albumului şi conţinutul scrisorilor de ziua de naştere nu au fost raportate anterior. Albumul conţinea poezii, fotografii şi urări de la oameni de afaceri, academicieni, foste iubite ale lui Epstein şi prieteni din copilărie, potrivit documentelor văzute de Journal şi persoanelor familiarizate cu acestea.

Printre cei care au trimis scrisori se numărau miliardarul Leslie Wexner şi avocatul Alan Dershowitz. Albumul conţinea şi o scrisoare de la un economist de la Harvard, decedat între timp, una dintre fişele şcolare ale lui Epstein de la şcoala generală Mark Twain din Brooklyn şi un bilet de la o fostă asistentă care includea un acrostih cu numele lui Epstein:

„Jeffrey, oh Jeffrey!/ Everyone loves you!/ Fun in the sun!/ Fun just for fun!/ Remember…don’t forget me soon!/ Epstein…you rock!/ You are the best!”

Epstein era administratorul financiar al lui Wexner la acea vreme. Liderul de lungă durată al Victoria’s Secret a scris un mesaj scurt care spunea: „Am vrut să-ţi ofer ce-ţi doreşti... aşa că iată...”. După text era un desen stilizat ce părea să reprezinte sânii unei femei. Wexner a refuzat să comenteze prin intermediul unui purtător de cuvânt. Acesta a spus anterior că magnatul retailului „a rupt toate legăturile cu Epstein în 2007 şi nu a mai vorbit niciodată cu el”.

Scrisoarea lui Dershowitz includea o copertă fictivă a revistei „Vanity Unfair” cu titluri parodice precum „Cine a fost Jack Spintecătorul? A fost Jeffrey Epstein?”. El a glumit că i-a convins pe cei de la revistă să schimbe subiectul unui articol de la Epstein către Bill Clinton. Dershowitz, care l-a reprezentat pe Epstein după prima arestare, a spus: „A trecut mult timp şi nu-mi amintesc ce aş fi putut scrie”.

Albumul a fost realizat de un legător de cărţi din New York, Herbert Weitz, potrivit unor persoane implicate în proces. Weitz, care a murit în 2020, îl lista pe Epstein drept client pe site-ul său în 2003.

Nu este clar cum a fost pregătită scrisoarea cu semnătura lui Trump. În interiorul conturului femeii goale era un mesaj dactilografiat stilizat ca o conversaţie imaginară între Trump şi Epstein, scrisă la persoana a treia.

„Voice Over: Trebuie să fie mai mult în viaţă decât să ai totul”, începea nota.

Donald: Da, există, dar nu-ţi voi spune ce este.
Jeffrey: Nici eu nu voi spune, pentru că şi eu ştiu ce este.
Donald: Avem anumite lucruri în comun, Jeffrey.
Jeffrey: Da, avem, dacă stau să mă gândesc.
Donald: Enigmele nu îmbătrânesc niciodată, ai observat?
Jeffrey: De fapt, mi s-a părut clar ultima dată când te-am văzut.
Donald: Un prieten e un lucru minunat. La mulţi ani — şi să fie fiecare zi un alt secret minunat.

Jeffrey se bucură de viaţa sa socială

Când a împlinit 50 de ani, Epstein era deja bogat datorită administrării averii lui Wexner şi socializa cu Trump, Clinton şi alţi oameni influenţi. Primea oaspeţi frecvent în locuinţele sale din Manhattan, Palm Beach, Florida, şi pe insula sa privată din Caraibe.

Un purtător de cuvânt al lui Clinton a făcut trimitere la o declaraţie din 2019, în care fostul preşedinte spunea că a rupt orice legătură cu Epstein cu mai mult de un deceniu înainte de a doua arestare a acestuia şi că nu cunoştea presupusele infracţiuni ale lui Epstein.

Epstein şi Trump au petrecut timp împreună în anii 1990 şi începutul anilor 2000 şi au fost fotografiaţi la evenimente sociale, inclusiv alături de Maxwell şi Melania Trump. O înregistrare din arhivele NBC din 1992 îl arată pe Trump petrecând cu Epstein la reşedinţa sa Mar-a-Lago; Trump este văzut trăgând o femeie spre el şi bătând-o pe spate.

Împreună cu alţii, inclusiv Clinton, Trump a apărut de mai multe ori şi în jurnalele de zbor ale avionului privat al lui Epstein.

Un profil din 2002 din revista New York îl cita pe Trump: „Îl cunosc pe Jeff de 15 ani. Tip extraordinar. Este foarte distractiv să fii cu el. Se spune chiar că îi plac femeile frumoase la fel de mult ca mie, şi multe dintre ele sunt mai tinere. Fără îndoială — Jeffrey se bucură de viaţa sa socială”, spunea Trump.

Amândoi au spus ulterior că au avut o ruptură. Trump a spus că prietenia lor s-a încheiat înainte ca Epstein să pledeze vinovat în 2008 pentru racolarea unui minor în scopuri de prostituţie, să ispăşească o pedeapsă într-o închisoare din Florida şi să fie înregistrat ca infractor sexual.

Când Epstein a fost arestat din nou în 2019, Trump a spus că nu mai vorbise cu el de aproximativ 15 ani.

„Îl cunoşteam ca toată lumea din Palm Beach. Nu eram un fan al lui, pot să vă spun asta”, a spus Trump în Biroul Oval la acel moment.

Purtătoarea de cuvânt a lui Trump a spus în 2023 că Trump l-a interzis pe Epstein la un moment dat din clubul său Mar-a-Lago, fără a oferi detalii.

Maxwell, o socialistă britanică, a fost condamnată în 2021 pentru că a ajutat la traficul sexual orchestrat de Epstein şi a fost condamnată la 20 de ani de închisoare. Maxwell nu a răspuns unei scrisori de solicitare a unui interviu trimise în închisoare. Arthur Aidala, avocatul care a reprezentat-o, a spus: „În acest moment, ea se concentrează pe cazul său aflat pe rolul Curţii Supreme a Statelor Unite.”

Dosarele Epstein ale FBI

Legăturile lui Epstein cu Trump şi cu mulţi oameni puternici sunt bine documentate. Încă există întrebări legate de ce anume deţine FBI despre Epstein şi prietenii săi influenţi. În 2019, FBI a confiscat probe din proprietăţile lui Epstein din Insulele Virgine Americane şi din New York.

La începutul acestei săptămâni, după ce Journal a cerut un comentariu preşedintelui cu privire la scrisoare, Trump a spus reporterilor de la Casa Albă că el crede că unele dintre dosarele Epstein au fost „inventate” de foştii preşedinţi Barack Obama şi Joe Biden şi de fostul director FBI James Comey.

El a menţionat că publicarea altor dosare Epstein va fi decisă de Procurorul General Pam Bondi.

„Orice crede ea că e credibil, ar trebui să fie publicat”, a afirmat Trump.

Acuzaţiile că birocraţii au muşamalizat legăturile lui Epstein cu participanţi la reţeaua sa de trafic sexual au fost amplificate de persoane care deţin acum funcţii importante în administraţia Trump, inclusiv directorul FBI Kash Patel şi adjunctul său, Dan Bongino.

În iunie 2024, Trump a fost întrebat într-un interviu acordat Fox News dacă va publica dosarele cazului Epstein. Candidatul republican la preşedinţie a răspuns iniţial: „Da, aş face-o.” Dar şi-a exprimat şi unele reţineri: „Nu vrei să afectezi vieţile oamenilor dacă e vorba de lucruri false acolo, pentru că sunt multe chestii false în toată lumea aia. Dar cred că aş face-o.”

La scurt timp după ce a fost confirmată ca procuror general, Bondi a spus că se pregăteşte să publice noi dosare Epstein. La sfârşitul lui februarie, Bondi a anunţat publicarea „Fazei 1” a documentelor. Dar materialul conţinea puţine informaţii noi, atrăgând critici din partea influencerilor de dreapta.

Iniţial, Bondi a dat vina pe biroul FBI din New York pentru reţinerea informaţiilor şi a promis să publice restul documentelor după redactarea numelor victimelor. Patel a adăugat: „Nu vor exista muşamalizări, nu vor lipsi documente şi nicio piatră nu va rămâne neîntoarsă”. Ei au însărcinat sute de angajaţi ai FBI să verifice materialele şi să le pregătească pentru publicare.

Subiectul a revenit în centrul atenţiei în iunie, când Elon Musk, aflat într-un conflict public cu Trump, a afirmat că FBI ascunde documente din cazul Epstein pentru că Trump apare în ele.

„Adevărul va ieşi la iveală”, a scris Musk pe X pe 5 iunie. Ulterior a şters mesajul şi a spus că regretă unele dintre comentariile făcute.

Pe 7 iulie, Departamentul de Justiţie a revenit asupra promisiunii lui Bondi de a publica mai multe dosare Epstein. Departamentul a declarat că, după o „revizuire exhaustivă”, nu a găsit nicio „listă incriminatoare de clienţi” sau documente suplimentare care să justifice dezvăluirea publică.

Democraţii din Comisia Juridică a Camerei Reprezentanţilor au cerut săptămâna aceasta ca preşedintele republican Jim Jordan să organizeze audieri privind modul în care administraţia Trump a gestionat dosarele Epstein şi, dacă este necesar, să îi citeze pe Bondi, Patel şi Bongino.

La o şedinţă de cabinet din 8 iulie, Trump a criticat un reporter pentru că a întrebat despre Epstein.

„Mai vorbeşte lumea despre tipul ăsta, despre ciudatul ăsta? Incredibil. Vreţi să pierdeţi vremea cu asta?”, a spus Trump.

În aceeaşi zi, Musk a scris pe X: „Cum pot oamenii să aibă încredere în Trump dacă el nu vrea să publice dosarele Epstein?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor