Scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Ministrul Sănătăţii: Din cele 3.526 de probe, sub 5% au fost neconforme

La scurt timp după scandalul dezinfectanţilor diluaţi declanşat în presă, Ministerul Sănătăţii a dispus o anchetă în spitalele din ţara noastră. Rezultatele arată că situaţia nu este atât de neagră pe cât se credea.
Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
04.05.2016

Din cele 3.526 de probe recoltate din spitalele româneşti, mai puţin de 5% au ieşit neconforme în ceea ce priveşte eficacitatea dezinfectanţilor, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

"Vreau să spun că funcţionăm într-un cadrul legal, în care orice afirmaţie trebuie susţinută de dovezi provenite din surse autorizate. Totalul de teste – 3526. Cum vă ziceam unele erau încă în curs de efectuare şi în unele locuri s-au verificat şi substanţe de la alte firme. Colegii din teritoriu au făcut şi acest lucru. Dar, referitor la speţa în cauză sunt 3526 de probe recoltate. Dintre acestea, un număr de sub 5% au fost teste neconforme pentru diferitele produse biocide testate.

Testarea s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare, în laboratoarelor direcţiilor de sănătate publică şi în laboratoare private cu care sunt în contract. Practic se verifică pe suprafeţe, pe mâini, pe obiecte modul în care procesul de curăţenie şi dezinfecţie se realizează, dacă produsul a avut efectul scontat în sensul distrugerii microorganismelor. În peste 95% din cazuri, testele au fost conforme.

Sigur, aceste lucruri se repetă şi controalele au fost făcute în mod repetat şi în acest an. Ne punem problema acolo unde apar testele neconforme şi acolo am dispus să se ia toate măsurile administrative conform legii, de la caz la caz, până la suspendarea utilizării acestor substanţe până la clarificarea situaţiei", a declarat ministrul Sănătăţii.

Toate rezultatele verificărilor făcute vor fi puse la dispoziţia organelor de anchetă, specialiştii Ministerului Sănătăţii colaborând îndeaproape cu Parchetul.

"Importantă este siguranţa pacienţilor noştri şi asupra acestui lucru ne concentrăm în mod constant (...) În condiţiile date şi consecutiv măsurilor pe care le-am dispus consider că pacienţii noştri sunt în siguranţă în acest moment", a mai precizat ministrul Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor