Scandalul continuă: Asistenta maternală a fetiţei de 8 ani luate cu mascaţii susţine că a fost forţată să semneze documente

Cazul fetiţei luate cu poliţie de acasă pentru merge în adopţie unei familii româno-americane
Cazul fetiţei luate cu poliţie de acasă pentru merge în adopţie unei familii româno-americane (Captură foto vis Digi24)

Scandalul din jurul cazului fetiţei de 8 ani luate din casă cu mascaţii pentru a fi dată în adopţie continuă. Acum, asistenta maternală din Baia de Aramă, care a avut-o în grijă pe Sorina, susţine că nu a refuzat adopţia, dar a fost obligată să semneze documente în acest sens, în timp ce soţul ei anunţă că a depus plângeri penale şi lansează acuzaţii la adresa familiei adoptive. La rândul său, cuplul de cetăţeni româno-americani care a adoptat fetiţa prezintă situaţia dintr-o cu totul altă lumină şi lansează acuzaţii la adresa primei familii.

"Am formulat două plângeri, una la DIICOT Mehedinţi şi alta la DIICOT Bucureşti, împotriva managerului de caz de la DGASPC Mehedinţi. Plângerile sunt pentru trafic de persoane, fals şi uz de fals, abuz în serviciu. În 2017, acest manager de caz trebuia să ne înştiinţeze cu 30 de zile înainte că o familie vrea să adopte fetiţa. În anul respectiv, managerul de caz a venit şi a pus-o pe soţie să semneze o hârtie, spunând că nu se întâmplă nimic. Noi trebuia să fim înştiinţaţi că vor să dea spre adopţie fetiţa. Au urmat apoi alte demersuri false. Această fetiţă nu este compatibilă cu familia care a luat-o în adopţie. Sunt rapoarte de întâlnire la DGASPC care reflectă acest lucru. (...)

Au venit (anul trecut) cu două păpuşi, una neagră pentru fetiţă, care este bruneţică şi una albă pentru sora ei şi nişte bomboane. De atunci nici nu au mai luat legătura. Aceşti oameni o vor pentru că primesc din partea statului american 20.000 de dolari dacă adoptă un copil şi sunt scutiţi de taxe şi impozite. (...) Fetiţa nu a fost retrasă de la şcoală. A lipsit doar o săptămână după ce au venit părinţii adoptivi la şcoală. A făcut un atac de panică şi cerea învăţătoarei să o ascundă sub catedră. Prin atacuri de panică au trecut şi colegii ei. Fetiţa a fost foarte iubită în familia noastră. O duceam la grădiniţă cu maşina personală şi la şcoală la fel. (...)

Am ieşit din nou în stradă. Deja au început să se strângă şi localnicii. Azi va fi protest toată ziua aici (la Baia de Aramă - n.r.). Nu vom pleca în altă parte. Dacă nu se va rezolva problema, protestele se vor muta de săptămâna viitoare la Bucureşti", a declarat Vasile Şărămăt, soţul asistentei maternale, pentru Mediafax.

La rândul ei, asistenta maternală a declarat la România TV că nu a refuzat adopţia, dar că a fost obligată să semneze o declaraţie gata scrisă de managerul de caz.

"Nu e adevărat (că am refuzat adopţia - n.r.), eu nu am făcut-o intenţionat. Managerul de caz e de vină şi aş vrea să iasă şi să spună la lume cum a venit cu hârtia făcută de acasă şi m-a obligat s-o semnez, că dacă nu îmi ia fata la centru şi mie îmi desface contractul de muncă. Chiar aş ruga-o pe doamna Morjan Violeta să iasă şi să spună că nu e adevărată chestia asta. (...) Da, m-a obligat să o semnez, v-am arătat, nu e scrisul meu. M-au băgat în comisia de disciplină şi au băgat acolo că ea m-a înştiinţat pe mine cu 30 de zile înainte că fata a fost scoasă spre adopţie internaţională. Acolo s-a depistat în prezenţa avocatului că nu sunt semnăturile mele. Sunt semnăturile lui Morjan Violeta", a afirmat femeia.

Varianta părinţilor adoptivi ai Sorinei

"Doresc să vă informez că atâta timp cât Sorina a fost 'îngrijită' de dna Şărămăt din 2012, conform fişei medicale, numai în ultimii ani, fetiţa a fost internată de 3 ori în spital cu diagnosticul de malnutriţie, giardia şi pneumonie, în octombrie 2015, mai 2017, februarie 2018, ceea ce implică în mod evident o lipsă de preocupare gravă pentru alimentaţia, igiena şi îngrijirea minorei. Nu este suficient să constate că minora este frumos îmbrăcată şi stă într-o casă frumoasă, atâta timp cât este malnutrită, cât nu este spălată şi îmbrăcată corespunzător, ca să nu se îmbolnăvească.

Povestea Sorinei este următoarea: în 2012 a fost dată în plasament familiei Şărămăt împreună cu o altă fetiţă. În 2013 s-a deschis procedura adopţiei pentru ambele fetiţe, dar familia asistentului maternal a decis să o adopte doar pe Andreea. Menţionez că nu există nici o restricţie pentru adoptarea copiilor de către asistenţii maternali, dacă aceştia doresc într-adevăr să îi adopte, pot adopta şi mai mulţi copii odată.

În privinţa Sorinei, însă, dna Şărămăt nu doar că nu a depus cerere pentru adoptarea ei ci din contră a dat o declaraţie în scris prin care a refuzat să o adopte. În toţi aceşti ani, familia asistentului maternal nu a avut nici o tentativă de a o adopta pe Sorina, deşi puteau să o facă chiar şi fără prioritatea la care renunţaseră, în condiţiile în care oricum nu s-a găsit o altă familie pentru Sorina. Cu toate că ştiau că Sorina suferă şi le-a reproşat în repetate rânduri că nu au adoptat-o şi pe ea, aceşti oameni nu au avut nici o tentativă de a o adopta, preferând să o menţină în plasament şi să o folosească drept sursă de venit (salariu lunar plus banii pentru întreţinerea minorului).

Timp de aprox 5 ani Sorina a fost refuzată a fi adoptată de 122 de familii cu domiciliul în România, astfel Sorina a dobândit statutul de copil greu adoptabil şi s-a început pentru ea procedura adopţiei internaţionale. În 2017, s-a făcut o nouă procedură de deschidere la adopţie, iar asistentul maternal dna Şărămăt a dat din nou declaraţie că nu doreşte să o adopte pe Sorina, declinându-şi iar dreptul la prioritate.

Ulterior refuzului dânsei de a o adopta s-a făcut potrivirea teoretică ÎN MOD ELECTRONIC în Registrul Naţional pentru Adopţii între Sorina şi familia noastră. Astfel legea română a tăiat calea oricărei posibilităţi de fraudă sau corupţie, alocarea unui copil făcându-se prin acest registru electronic către diverse familii. Nouă ni s-a arătat o poză cu minora şi un scurt profil şi am fost întrebaţi dacă dorim să începem procedura de potrivire practică. La fel s-a procedat şi cu celelalte 122 de familii anterioare nouă, care însă după vederea pozei au refuzat să o adopte şi nu au început procedura practică. În vara anului trecut am venit în România să petrecem cele 30 de zile prevăzute de lege împreuna cu Sorina. Aici ne-am lovit de ostilităţile asistentei maternale şi a întregii sale familii care au încercat să ne convingă să nu o adoptăm pe Sorina. Încercările lor au fost de la tentativă de a o încadra într-un grad de handicap, până la a-i spune Sorinei tot felul de minciuni cum că am fi traficanţi de organe, că o luăm în America şi cine ştie ce îi facem. Au învăţat-o pe Sorina să nu vorbească cu noi şi copiii noştri şi i-au indus o stare de frică. Cu tact şi înţelegere am reuşit totuşi să facem vizitele de potrivire şi am constatat că atâta timp cât Sorina este în afara razei vizuale a asistentului maternal sau membrii familiei acesteia se juca şi interacţiona normal cu noi şi copiii noştri.

Tot ca să împiedice adopţia, anul trecut au tot depus şi retras cereri de adopţie în timp ce Sorina era deja în potrivire cu familia noastră, fără însă a depune şi documente pentru obţinerea atestatului de familie adoptatoare. Fără Atestat de familie adoptatoare nu poţi adopta un copil în România. Familia Şărămăt nici măcar nu a depus actele necesare eliberării unui asemenea atestat de unde rezultă că interesul dânsei a fost să blocheze adopţia Sorinei şi dansa să rămână în continuare asistent maternal plătit şi să profite în continuare financiar de pe urma Sorinei", transmite familia adoptivă, potrivit Digi24.

Cazul Sorinei, pe scurt

Reamintim că incidentul în care fetiţa a fost luată cu mascaţii din casa familiei în care se afla în plasament a fost filmat şi a produs valuri de revoltă în spaţiul public. Acum, autorităţile analizează comportamentul procurorului de caz, care, aşa cum se vede şi în materialul video, a luat cu forţa fetiţa pentru a o urca în maşina ce urma s-o ducă la părinţii adoptivi.

În filmare se vede cum micuţa, de frica de a nu fi luată din casa asistentei maternale care o îngrijea de peste 7 ani, se agaţă cu disperare de aceasta stigând-o "mami". Femeia a leşinat în urma şocului emoţional.

Vă invităm să urmăriţi cele două materiale video cu incidentul aici si aici.

Potrivit autorităţilor, procedura de adopţie fusese finalizată legal, prin hotarare definitivă, după ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă doreşte să adopte copilul şi a refuzat în scris. In acelasi timp, potrivit Asociaţia VeDem Just, fondată de judecătorul Cristi Danileţ, reprezentanţii ANPDC au fost în repetate rânduri la asistentul maternal pentru a solicita predarea amiabilă a copilului, insa acesta a refuzat categoric, tratând cu dispreţ autorităţile şi inducând copilului ideea că i se vor lua organele de către adoptatori. Detalii aici.

Acum, fetiţa este acum la Craiova, alături de noii săi părinţi. Potrivit Adevărul, care a publicat şi două fotografii cu micuţa, cuplul de cetăţenie româno-americană susţine că fetiţa ar fi acceptat să fie alături de ei, a depăşit şocul iniţial şi se simte bine acum.

"Am avut în permanenţă cu noi un psiholog, am reuşit să comunicăm cu Sorina, să ne apropiem de ea. Fetiţa este bine, încercăm să trecem împreună peste acest moment greu. Ne-am promis că vom fi prieteni, i-am promis Sorinei că atunci când va fi mare o vom lăsa să facă ce îşi doreşte", au spus părinţii adoptivi.

"Copilul e foarte bine, şi-a revenit, a mâncat, şi-a desfăcut cadourile şi se joacă cu fratele său. Pe drum copilul şi mama adoptivă au discutat şi au făcut un pact, au convenit că vor fi bune prietene, cu o condiţie ca mama adoptivă să o lase să se facă ce vrea ea când va fi mare", au declarat pentru PS News apropiaţi ai familiei.

Familia care a adoptat-o pe Sorina se numeşte Săcărin şi este din Craiova. Soţii Ramona şi Gabriel au cetăţenie româno-americană şi mai au doi copii, un băieţel şi o fetiţă de vârstă apropiată Sorinei.

În curând, fetiţa va pleca cu noua familie în SUA.

Sorina, fetiţa adoptată de o familie româno-americană
Sorina, fetiţa adoptată de o familie româno-americană (Adevarul.ro)

(Adevarul.ro)

asistenta maternală care a avut grijă de fetiţa susţine că nu a refuzat adopţia copilei şi a fost obligată să semneze o declaraţie gata scrisă. Soţul acesteia declară, la rândul său, că a formulat plângeri la DIICOT împotriva DGASPC Mehedinţi.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne