Scandal mare la Eurovision: România s-a trezit cu voturile pentru Moldova anulate şi redistribuite Ucrainei. Reacţia TVR

.
. (Captură ecran)

În timpul procesului de votare a juriilor de sâmbătă seară la Eurovision Song Contest 2022, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a publicat o declaraţie în care explică faptul că juriile naţionale din şase ţări din a doua semifinală - inclusă fiind şi România - au fost eliminate din concurs, informează publicaţia EscXtra.

Potrivit sursei citate, acestea au fost apoi înlocuite de un rezultat agregat bazat pe ţările cu modele de vot similare atât în a doua semifinală, cât şi în marea finală.

Cele şase jurii naţionale care au fost eliminate de la Eurovision 2022 au fost din următoarele ţări:

Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.

Iată declaraţia integrală a EBU:

"În cadrul analizei votului juriului de către partenerul pan-european de vot al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele din şase ţări.

Pentru a respecta instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu un istoric de vot similar).

Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent al votului.
EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului şi are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucţiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influenţa rezultatele şi/sau rezultatul votului".

Ce spune TVR

În aceste împrejurări, Televiziunea Română afirmă că şi-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare şi pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

"Cu toate acestea, am fost surprinşi să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenţilor din finală, în numele juriului ţării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei.

Într-un mesaj transmis reprezentanţilor ţărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunţării rezultatelor votului juriilor naţionale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: 'În analiza votării juriului de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate ('irregular') în rezultatele a şase ţări. Pentru a respecta Instrucţiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu vot similar)'", se arată într-un comunicat al postului naţional de televiziune.

TVR susţine că, în mesajul EBU, România nu ar fi fost nominalizată explicit pe lista celor şase ţări, "nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor 'modele de vot neregulate', o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România".

"Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului naţional a sesizat neconcordanţa între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, şi notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunţat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului naţional.

Totodată, prezentatoarei Eda Mărcuş nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, aşa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferinţe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziţionare/citire ale Edei Mărcuş. De asemenea, a participat la repetiţia de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenţia organizatorului de a opera modificări asupra votului juraţilor României.

Subliniem faptul că juriul naţional a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezenţa unui notar şi a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici juraţii, nici reprezentanţii TVR, nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României. Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator.

În acest context ieşit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un 'substitut' calculat într-un mod netransparent. În funcţie de răspunsul care ne va fi trimis, TVR îşi rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situaţiei create.

În ciuda acestei situaţii ieşite din comun, reprezentanţii României şi-au meritat din plin participarea în finală, WRS a susţinut un moment impecabil la fiecare apariţie pe scenă, primind reacţii foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliştii.

Românii au trăit emoţiile spectacolului Eurovision alături de reprezentantul ţării noastre, TVR înregistrând audienţe duble faţă de transmisiunea din 2021 - TVR 1 a ocupat locul trei în clasamentul audienţelor, finala de sâmbătă fiind urmărită de 370.000 de telespectatori, în medie pe minut", se mai arată în comunicatul oficial emis de TVR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură