Despadurirea Amazonului duce la cresterea malariei

(Justin Sullivan / Getty Images)
Epoch Times România
21.06.2010

Despadurirea este unul dintre marii vinovati ai schimbarilor climatice. Acum, un nou studiu al Amazonului leaga defrisarile de cresterea malariei. In ciuda eforturilor de eradicare, malaria ramane o problema de sanatate semnificativa in Brazilia.

Exista in jur de o jumatate de milion de cazuri pe an, mai ales in bazinul Amazonului, o regiune puternic afectata de defrisari.

Sarah Olson si colegii sai de la Universitatea din Wisconsin au folosit date prin satelit pentru a evalua pierderea padurilor combinate cu sondajele guvernamentale ale cazurilor de malarie.

"Ne arata ca o crestere de cinci procente a defrisarilor a fost asociata cu o crestere de 50 la suta a riscului de malarie in aceste zone", a spus Olson. Ea spune ca explicatia aparenta este ca tantarii care transmit malaria sunt atrasi de peisajul ramas dupa ce padurile au fost rase.

"Habitatul de preferinta pentru acesti tantari par a fi aceste bazine de apa partial insorite pentru larve. Si aceasta este genul de lucruri la care ajungem cand incepem sa defrisam o zona, despadurirea creand habitatul ideal” afirma Olson.

Acesta nu este primul studiu care sa arate o legatura intre defrisari si malarie, dar Olson declara ca studiul ei este notabil din cauza modului riguros in care oficialii brazilieni au adunat datele referitoare la malarie.

"Aceste date sunt de calitate foarte buna, iar toate cazurile sunt confirmate. Asta inseamna ca au luat o picatura de sange si o pus-o sub microscop, si au putut confirma ca acesta a fost un caz real de malarie. Multe studii sunt limitate in esenta la a intreba, "ai avut malarie in ultima luna sau ultimele sase luni?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor