Satelitul Sentinel-6 “Michael Freilich” a fost lansat cu succes

Sentinel-6 Michael Freilich
Sentinel-6 Michael Freilich (Image Credit: NASA TV)

Sentinel-6 “Michael Freilich”, ultimul dintr-o serie de nave spaţiale concepute pentru a controla oceanele, a fost lansat cu succes de la Vandenberg Air Force Base, California, sâmbătă, 21 noiembrie 2020, la ora locală 09:17 (17:17 GMT). Satelitul va fi urmat în 2025 de geamănul său, Sentinel-6B. Cei doi sateliţi au sarcina de a extinde recordul deţinut de aproape 30 de ani în ceea ce priveşte măsurătorile înălţimii suprafeţei mării globale. Instrumentele de la bordul sateliţilor vor oferi, de asemenea, date atmosferice care pot îmbunătăţi prognozele meteo, modelele climatice şi urmărirea uraganelor.

Având numele fostului director decedat al NASA Earth Science, Michael Freilich, satelitul SUA-UE a fost lansat în spaţiu pe o rachetă SpaceX Falcon 9.

De mărimea unei camionete mici, Sentinel-6 “Michael Freilich” va juca un rol central în activităţile de urmărire a creşterii nivelului mării cauzate de schimbările climatice. În plus, datele pe care le va colecta cu privire la variaţiile nivelului mării în apropierea coastelor vor furniza informaţii pentru a sprijini gestionarea litoralului şi planificarea inundaţiilor, în timp ce măsurătorile atmosferice vor îmbunătăţi prognozele meteorologice şi uraganele.

Sentinel-6 “Michael Freilich” este unul dintre cei doi sateliţi identici care fac parte din misiunea Sentinel-6 / Jason-CS (Continuity of Service), o colaborare între Statele Unite şi Europa. Misiunea face parte din Copernicus, programul Uniunii Europene de observare a Pământului, administrat de Comisia Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură