NASA doreşte să construiască o centrală nucleară pe Lună

Matrix
Matrix (captură Youtube)

NASA intenţionează să construiască o bază şi o centrală nucleară pe Lună până în 2026 şi aşteaptă propuneri de la companii care doresc să facă faţă provocării.

Potrivit unei declaraţii emise de Departamentul Energiei, planul va presupune construirea unui sistem de putere de fisiune de suprafaţă din clasă 10 kw, care să fie utilizat în scopuri demonstrative. Centrala va fi produsă şi asamblată pe Pământ şi apoi trimisă cu un vehicul de lansare. Acest vehicul va duce centrala pe o orbită lunară, de unde va fi preluată de către un alt vehicul care o va duce pe suprafaţa satelitului.

Testul va continua timp de un an şi, dacă va avea succes, ar putea deschide oportunităţi pentru alte misiuni atât pe Lună, cât şi pe Marte.

„Odată ce tehnologia este probată practic, viitoarele sisteme ar putea fi extinse sau am putea utiliza mai multe unităţi împreună pentru misiuni de lungă durată pe Lună şi în cele din urmă pe Marte”, a declarat Anthony Calomino, şeful departamentului de tehnologie nucleară al NASA la Space Technology.

„Patru unităţi, care asigură 10 kilowaţi de energie electrică fiecare, ar furniza suficientă putere pentru a stabili un avanpost pe Lună sau pe Marte. Abilitatea de a produce cantităţi mari de energie electrică pe suprafeţele planetare utilizând un sistem de putere de fisiune de suprafaţă ar permite explorarea pe scară largă, stabilirea avanposturilor umane şi utilizarea resurselor in situ, permiţând în acelaşi timp posibilitatea comercializării”.

Resursele Lunii, deşi nedovedite, au fost subiect de discuţii de ceva timp. În ultimul deceniu, au apărut mai multe misiuni lunare, care caută să exploreze satelitul natural al Pământului căutând minerale şi hidrogen.

Centrala nucleară demonstrativă ar trebui să poată funcţiona timp de 10 ani, conform planurilor, cu o capacitate de producţie suficientă pentru a alimenta echivalentul a trei până la patru gospodării mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură