Sateliţi militari ruşi secreţi lansează pe orbită un obiect misterios

Un trio de sateliţi ruşi secreţi a eliberat un obiect misterios pe orbită (X - screenshot)
Redacţia
04.04.2025

Un trio de sateliţi ruşi secreţi lansaţi la începutul acestui an a eliberat un obiect misterios pe orbită, stârnind interesul urmăritorilor şi analiştilor spaţiali, potrivit Space.com.

Cei trei sateliţi, denumiţi Kosmos 2581, 2582 şi 2583, au fost lansaţi cu o rachetă Soyuz-2.1V de la cosmodromul Plesetsk la începutul zilei de 2 februarie. De atunci, sateliţii, al căror scop este necunoscut, au arătat un comportament interesant, în timp ce se aflau pe o orbită aproape polară, la aproximativ 585 kilometri deasupra Pământului.

În martie, sateliţii păreau să efectueze potenţiale operaţiuni de proximitate, sau manevre de apropiere de alte obiecte din spaţiu, potrivit lui Jonathan McDowell, astrofizician şi observator al activităţii zborurilor spaţiale.

Ulterior, Forţa Spaţială a SUA a identificat un nou obiect pe orbită, care a fost posibil eliberat de Kosmos 2581 pe 18 martie.

Rusia nu a furnizat niciun detaliu despre sateliţi şi misiunea lor. Multe misiuni Kosmos sunt secrete.

Obiectul eliberat ar putea fi utilizat pentru o serie de obiective, inclusiv experimente militare, cum ar fi inspectarea sateliţilor sau exersarea ţintelor, testarea tehnologiei pentru andocare sau zbor în formaţie. Acesta poate fi, de asemenea, o încărcătură ştiinţifică utilă sau chiar rezultatul unei fragmentări neintenţionate, deşi aceasta ar rezulta, de obicei, în numeroase bucăţi de resturi.

Denumirea Kosmos (sau Cosmos) a fost utilizată de Uniunea Sovietică şi ulterior de Rusia pentru o gamă foarte largă de sateliţi militari şi ştiinţifici începând cu 1962. Sateliţii au acoperit o gamă largă de utilizări aparente, dintre care unele sunt experimentale, secrete sau fac parte din programe militare, inclusiv primele teste ASAT (anti-satelit) şi sateliţi de inspecţie, recunoaştere şi informaţii electronice.

Triourile de sateliţi care zboară în formaţie pe orbită nu sunt neobişnuite. Atât Statele Unite (de exemplu, Naval Ocean Surveillance System), cât şi China (Yaogan) au lansat numeroase seturi de triplete de sateliţi, dintre care se crede că multe sunt în scopuri de informaţii electronice, împreună cu alte serii de sateliţi.

Cu toate acestea, rămâne de văzut ce vor face pe orbită cei trei sateliţi Kosmos şi noul lor companion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor