Un satelit NASA detectează emisii industriale de dioxid de sulf nedeclarate în Orientul Mijlociu, Mexic şi Rusia


Satelitul Aura de la NASA
Satelitul Aura de la NASA (NASA)

Cercetătorii de la NASA şi Canada au localizat, prin satelit, 39 de surse nedeclarate de emisii de dioxid de sulf (SO2) la nivel mondial, cunoscut pentru efectele sale dăunătoare pentru sănătate şi pentru ploaia acidă.

"Acum avem o măsurătoare independentă a acestor surse de emisie care nu se bazează pe ceea ce se cunoaşte sau se crede că se cunoaşte", a declarat Chris McLinden, un om de ştiinţă care studiază clima planetei, de la Centrul Mediului Înconjurător şi Schimbările Climatice din Canada, autorul principal al studiului publicat în această săptămână în Nature Geosciences. Datele provin de la "Aura",un satelit de cercetare al NASA.

"Când fixăm prin satelit o imagine de dioxid de sulf (SO2), putem determina punctele fierbinţi, ceea ce face ca estimările emisiilor să fie mai uşoare", explică el.

Cele 39 de surse de emisie nedeclarate, găsite prin analiza datelor preluate prin satelit în perioada 2005-2014, sunt centrale electrice pe cărbune, topitorii şi zăcăminte de petrol şi gaze naturale, care se întâlnesc în principal în Orientul Mijlociu, precum şi în Mexic şi în unele părţi ale Rusiei. În plus, emisiile declarate de surse cunoscute în aceste regiuni erau de două-trei ori mai mici decât estimările bazate pe sateliţi.

În total, sursele nedeclarate reprezintă aproximativ 12% din totalul emisiilor de dioxid de sulf cauzate de oameni, o discrepanţă care poate avea un impact mare asupra calităţii aerului regional, declară McLinden.

Echipa de cercetare a constatat, de asemenea, 75 de surse naturale de dioxid de sulf care provin din erupţiile vulcanilor. Mulţi vulcani sunt în locaţii îndepărtate şi nu sunt controlaţi, astfel încât acest set de date luate prin satelit este primul care furnizează informaţii anuale în mod regulat cu privire la aceste emisii.

Sursă: Nature Geosciences