Sarea ascunsă din medicamente

(LOIC VENANCE / AFP / Getty Images)

Pe lângă evitarea alimentelor care conţin sare, oamenii ar trebui să fie prevăzători şi în privinţa unor medicamente care conţin sodiu. Un studiu realizat de o echipă de cercetători britanici arată că unele tipuri de medicamente, mai ales cele solubile sau efervescente, au un conţinut ridicat de sodiu, notează miercuri ziarul El Mundo.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi diferite asociaţii medicale recomandă să nu se depăşească consumul de 2 grame de sodiu pe zi, însă majoritatea populaţiei depăşeşte acest procent. Diferite studii arată că reducerea consumului de sare la cantităţile indicate ar putea preveni 11 milioane de cazuri de hipertensiune, ar ajuta sistemul medical să economisească 18 miliarde de dolari şi ar duce la câştigarea a 312.000 de ani de viaţă doar în SUA.

Excesul de sodiu la persoanele sănătoase afectează funcţia endotelială, produce relaxarea ventriculului stâng şi repolarizarea cardiacă. Pe de altă parte, studiile demonstrează că reducerea consumului de sare cu 3 grame pe zi (1,2 g de sodiu zilnic) ar putea preveni 30.000 de episoade cardiovasculare. Totuşi, unele medicamente solubile şi efervescente pot conţine sodiu care, adăugat celui consumat din alimente, duce la depăşirea recomandărilor medicale.

Pentru a evalua riscul pe care îl presupun aceste medicamente, o echipă condusă de doctorul Jacob George, de la Universitatea din Dundee, a comparat, în perioada 1987-2010, episoadele cardiovasculare survenite la pacienţii trataţi cu pastile efervescente sau solubile, cu cei care primeau acelaşi medicament, dar care nu avea sodiu în componenţa sa. Printre medicamentele identificate de cercetători s-au aflat paracetamolul solubil, tabletele efervescente de calciu şi de zinc, ibuprofenul şi metoclopramidul solubile, precum şi aspirina efervescentă.

Circa 1,2 milioane de pacienţi din Marea Britanie au fost monitorizaţi timp de şapte ani, perioadă în care s-au înregistrat 61.000 de episoade cardiovasculare. 'Consumul mediu de sodiu provenit exclusiv de la medicamente a fost de 106,8 de nanomoli(zi. Această cantitate depăşeşte sarea recomandată, care este de 104 de nanomoli)zi', spun autorii studiului.

Rezultatul studiului a arătat că pacienţii trataţi cu medicamente cu conţinut de sodiu au un risc cu 16% mai mare să sufere un infarct miocardic, un ictus sau chiar un deces din cauza acestor episoade. Pe de altă parte, pacienţii au fost de şapte ori mai expuşi unor episoade de hipertensiune, iar indicele global de mortalitate a fost cu 28% mai mare în cazul acestui grup.

'Credem că aceste rezultate sunt potenţial importante pentru sănătatea publică. Conţinutul de sodiu al medicamentelor pare să fie un subiect important, care trebuie abordat de agenţiile de reglementare. Publicul trebuie cel puţin,să fie avertizat de pericolul pe care îl implică aceste medicamente, iar acestea ar trebui să aibă trecut pe etichetă conţinutul de sodiu, la fel ca în cazul alimentelor', notează studiul.

'Studiul nostru sugerează medicilor să recomande cu mare precauţie astfel de medicamente cu conţinut de sodiu şi doar în cazuri excepţionale. Tabletele efervescente sau solubile trebuie evitate de pacienţii cu risc de hipertensiune', conchid experţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură