SANA: Siria interceptează proiectile lansate din teritoriul israelian

Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia. (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
18.05.2019

Baza aeriană Hmeimim din Siria – care este operată de Rusia – a răspuns la proiectile şi drone lansate de grupuri militante din interiorul teritoriului controlat de israelieni, a declarat sâmbătă televiziunea de stat siriană, potrivit Deutsche Welle.

O persoană a fost ucisă şi alte câteva au fost rănite în atacuri desfăşurate în apropiere de oraşul sud-estic de coastă Latakia.

Agenţia siriană oficială de ştiri SANA a susţinut că scuturile de apărare aeriană ale bazei au luat în vizor „obiecte luminoase care veneau dintre teritoriile ocupate (de Israel), doborând o parte dintre ele”.

Un raport ulterior a descris proiectilele ca fiind „ţinte ostile” care au fost lansate „către provincia Quneitra” în apropiere de Înălţimile Golan, care este anexată parţial de Israel.

Explozii puternice au putut fi auzite în capitala siriană Damasc, despre care presa oficială a precizat că au provenit din direcţia Israelului.

Rami Abedel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, a declarat că exploziile au fost auzite în apropiere de Jaramana şi în apropiere de suburbiile sudice şi sud-vestice ale Damascului.

Rahman a citat surse bine informate ca afirmând că rachete israeliene au fost lansate asupra zonei Keswa, unde Gărzile Revoluţionare ale Iranului şi mişcarea libaneză şiită Hezbollah au baze militare şi depozite de armament.

Israelul a desfăşurat sute de atacuri aeriene în Siria, majoritatea lor împotriva a ceea ce regimul din Tel Aviv a declarat că sunt ţinte iraniene şi ale Hezbollah.

Iranul şi Hezbollah au fost aliaţi majori ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul civil care a izbucnit în 2011.

Israelul este îngrijorat că Iranul a transferat arme către Hezbollah în timpul conflictului sirian, care ar putea fi în cele din urmă folosite într-un război împotriva sa.

Aceste cele mai recente incidente au avut loc în contextul amplificării tensiunilor dintre Iran şi SUA, care a trimis un portavion, bombardiere B-52 şi o baterie de rachete Patriot în Golf.

Anul trecut, preşedintele american Donald Trump s-a retras din acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi marile puteri, acuzând Teheranul că încearcă să destabilizeze regiunea.

Tensiunile s-au amplificat şi mai mult în ultimele zile după atacarea a patru petroliere în Golf, pentru care Iranul a fost învinuit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor