Şaman siberian arestat în timp ce mergea la Moscova să-l dea jos pe Vladimir Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Un şaman siberian reţinut de poliţie în timp ce călătorea către Moscova în cadrul unei "misiuni" de alungare a preşedintelui Vladimir Putin de la putere a fost acuzat de extremism, infracţiune pedepsită cu închisoare, a declarat vineri un grup care monitorizează drepturile omului în Rusia.

Alexander Gabişev a devenit o curiozitate mediatică atunci când a pornit în martie într-o călătorie de peste 8.000 de km, către Moscova, afirmând că merge pentru a-l alunga de la putere pe liderul Rusiei, pe care l-a descris ca demon.

Călătoria lui Gabişev a fost curmată brusc joi, după aproape 3.000 km, când poliţia din Buriatia l-a reţinut pe o autostradă din Siberia, pentru o crimă nespecificată, care ar fi comisă în regiunea natală Iakuţia.

Ministerul Sănătăţii din Iakuţia a declarat vineri, într-o declaraţie, că Gabişev a fost dus la un spital de psihiatrie, unde specialiştii intenţionează să-i evalueze sănătatea mintală.

Un interviu video publicat online îl înfăţişa pe Gabişev răspunzând la o serie de întrebări ale oficialilor ruşi. În interviu, şamanul era încurajat să transmită discipolilor săi că este în regulă şi să le spună să se calmeze, ceea ce a şi făcut.

Şamanul a afirmat că a fost supus unor teste medicale şi a fost interogat şi că va pleca în curând acasă, în timp ce ancheta continuă. "Totul a fost făcut în cadrul legii", a spus el în repetate rânduri.

Conform legislaţiei ruseşti, oamenii găsiţi vinovaţi de instigare în public la "extremism" pot primi până la patru ani de închisoare.

Amnesty Internaţional a condamnat detenţia lui Gabişev, spunând că „acţiunile şamanului pot fi excentrice, dar răspunsul autorităţilor ruse este grotesc”.

Şamanismul, credinţa că este posibil să comunicăm şi să valorificăm energia a ceea ce practicanţii consideră a fi lumea spiritelor, este practicată în diferite părţi ale Rusiei.

Un sondaj publicat cu câteva luni în urmă arăta că unu din trei ruşi foloseşte serviciile prezicătoarelor pentru a rezolva problemele matrimoniale sau cele legate de servici.