Proteste împotriva guvernului la Tbilisi: Georgia are şi ea un Liviu Dragnea al ei

Miliardarul Bidzina Ivanişvili, liderul coaliţiei Visul Georgiei.
Miliardarul Bidzina Ivanişvili, liderul coaliţiei Visul Georgiei. (VANO SHLAMOV / AFP / GettyImages)

Mii de oameni s-au adunat vineri în centrul capitalei georgiene Tbilisi, pentru a protesta împotriva guvernului şi a partidului Visul Georgian, la putere în Georgia, la trei luni după dispersarea brutală a unei manifestaţii anti-Kremlin.

Manifestarea fusese organizată de tineri activişti care organizau zilnic proteste în afara clădirii parlamentului pentru a protesta pentru apropierea prea mare faţă de Rusia şi traseul anti-democratic al ţării.

Vineri, protestatarii au folosit vuvuzelele şi aveau pancarte pe care scria „Împreună împotriva unuia!”, referindu-se la liderul partidului de guvernământ, Bidzina Ivanişvili, un oligarh criticat pentru că ar conduce ţara din culise.

Mişcarea de protest este cea mai mare provocare internă a autorităţii guvernului georgian din ultimii anii şi are loc înaintea alegerilor parlamentare din 2020.

Tensiunile au izbucnit în iunie, când unui parlamentar rus care vizita Georgia i s-a permis să se adreseze parlamentului georgian de pe scaunul preşedintelui Camerei, în limba rusă, atingând un nerv sensibil al georgienilor - care nu privesc Rusia ca pe un prieten din cauza crimelor comuniste, dar şi pentru că îşi amintesc recenta invazie a armatei ruse din 2008.

Manifestaţiile din afara parlamentului ţinute la 20 iunie au degenerat în ​​confruntări violente cu poliţia, care a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva protestatarilor.

Tensiunile recente au escaladat atunci când Parlamentul a numit un nou guvern condus de fostul ministru de Interne, Giorgi Gakharia, care este educat în Rusia şi considerat unul dintre pionii Rusiei în Georgia.

Opoziţia cere demisia lui Gakharia din cauza abuzurilor poliţiei comise în 20 iunie.