"Salvăm şcolile româneşti din Ucraina!" - protest pentru dreptul românilor din Ucraina la învăţământ în limba maternă

Organizaţia Alianţa pentru Centenar anunţă un protest în faţa Ambasadei Ucrainei şi, totodată, cere Preşedinţiei României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni să acţioneze pentru ca românii din Ucraina să poată învăţa în limba lor maternă.
Tineri dansatori din formaţia Speranţa, din Slatina/Solotvino, Maramureşul istoric, (Ucraina), de Ziua Românilor de Pretutindeni, Muzeul Satului (Paul Ranete)
Loredana Diacu
15.09.2017

Reprezentanţi ai organizaţiilor din cadrul Alianţei pentru Centenar vor protestata sâmbătă în semn de nemulţumire la adresa noii Legi a Învăţământului din Ucraina care va conduce la desfiinţarea şcolilor româneşti. Protestul este programat să aibă loc sâmbătă, ora 11:00, în faţa Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

”Ne alăturăm demersurilor românilor din nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa, Maramureşul istoric şi Sudul Basarabiei şi solicităm autorităţilor ucrainene să respecte prevederile constituţionale şi legislaţia internaţională în materie de drepturi ale minorităţilor naţionale şi să revină asupra deciziei de a interzice învăţământul în limba maternă. Totodată, cerem Preşedinţiei României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni să nu îi abandoneze pe cei aproape 500.000 de români din Ucraina. Dacă dispar şcolile, dispare una dintre cele mai mari comunităţi istorice româneşti”, a declarat Mihai Nicolae, preşedintele Institutului „Fraţii Golescu” pentru românii de pretutindeni.

Concomitent cu protestul din Bucureşti, o manifestaţie stradală va avea loc şi la Chişinău, unde Blocul Unităţii Naţionale, organizaţie componentă a Alianţei pentru Centenar, va picheta Ambasada Ucrainei, anunţă reprezentanţii Alianţei în comunicatul de presă remis Epoch Times.

Reamintim că Parlamentul de la Kiev a adoptat la începutul lunii septembrie o nouă Lege a Educaţiei care, practic, desfiinţează sistemul de învăţământ în limba maternă. Concret, art. 7 al actului normativ prevede că sistemul de educaţie din Ucraina se desfăşoară doar în limba de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor