Şalaru: „Până în 2014 trebuie să reabilităm mai mult de 700 de kilometri de drumuri centrale.”

Epoch Times
20.03.2012

În cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru, a declarat că dacă vrei să fii bogat, trebuie să faci drumuri. Altfel, Moldova nu va avea investiţii străine, locuri de muncă şi nici bani în buget. Iar până în 2014 trebuie să fie reabilitate mai mult de 700 de kilometri de drumuri centrale.

"Anul acesta avem deja aproape 400 de milioane de euro aduşi din afară pentru reabilitarea drumurilor. În câţiva ani, Chişinău - Bălţi va fi un drum absolut nou. Anul acesta facem licitaţiile pentru Chişinău – Ungheni – Sculeni, care va fi reabilitat, şoseaua de centură a oraşului Ungeni, pentru prima dată avem un grant de la Uniunea Europeană de 16,2 milioane de euro pentru proiectul care este în lucru. Pentru Chişinău-Giurgiuleşti anul acesta anunţăm licitaţie. Căutăm bani pentru toate sectoarele de drum, căutăm bani şi căutăm soluţii", a precizat Şalaru.

Deşi pentru a reabilita toate drumurile din Moldova sunt necesar de cel puţin patru miliarde de euro, bani de care ţara noastră nu dispune, ministru Transporturilor a menţionat că, în 2013, în Republica Moldova nu va exista noţiunea de drum foarte rău: "În 2009, 85 la sută din drumuri erau în stare rea sau foarte rea. Astăzi noi avem 50 la sută din drumuri care sunt într-o stare bună sau satisfăcătoare, iar în 2013 în Republica Moldova nu va exista noţiunea de drum foarte rău. Eu vorbesc de drumurile care sunt la bilanţul Ministerului".

În acelaşi timp, Anatol Şalaru a mai spus că în buget nu sunt prevăzuţi bani pentru reabilitarea drumurilor, explicând că: "Bugetul are foarte puţini bani, până la 100 de milioane, din care putem face 10 - 15 kilometri de drum. Noi trebuie să atragem investiţii din afară, de la partenerii noştri: Banca Mondială, BERD, BEI, Comisia Europeană, Guvernele altor ţări, care susţin sectorul rutier din Moldova".

Şi deci fondul rutier a fost mărit, aceasta fiind şi o condiţie de bază pentru a putea atrage careva investiţii. Privind atragerea investiţiilor ministrul transporturilor a mai concretizat că de la investirea sa în funcţie situaţia s-a schimbat în mai bine, precizând că „în 2008, Banca Mondială şi BERD, au oferit câteva credite pentru reabilitarea unor sectoare de drum, inclusiv Chişinău -Orhei şi Chişinău - Hânceşti, dar atunci guvernarea comunistă a încercat să schimbe câştigătorul şi BERD şi Banca Mondială şi-au retras 15 milioane de euro. Banca Mondială şi BERD au zis că ei nu acceptă implicarea politicului în organizarea achiziţiilor de servicii, în organizarea licitaţiilor şi şi-au retras banii. Când am fost numit Ministru, mi s-a solicitat o întîlnire cu misiunea Băncilor şi mi s-a spus, dacă veţi face cum au făcut comuniştii nu veţi avea bani. Şi noi am demonstrat timp de un an de zile că suntem altfel, am mărit fondul rutier,...” Mai mult, ”reabilitarea infrastructurii rutiere este pusă ca una din priorităţile Guvernului Republicii Moldova, este pe locul doi după educaţie. Dacă vrei să fii bogat trebuie să faci drumuri, nu există altă soluţie. Dar dacă nu vom avea drumuri, nu vom avea nici investiţii străine, nu vom avea nici locuri de muncă, nu vom avea nici bani în buget.”, a mai conchis ministrul, informează Europa Liberă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor