Sala Mare a Teatrului de Comedie se numeşte, din 5 ianuarie, sala 'Radu Beligan'
Teatrul de Comedie a sărbătorit, miercuri seară, prima jumătate de veac de existenţă printr-un spectacol în care au urcat pe scenă o parte dintre cei care au participat la naşterea acestei instituţii de cultură.
Evenimentul a debutat cu o surpriză pe care directorul instituţiei, George Mihăiţă, i-a făcut-o celui care a semnal actul de naştere al Teatrului de Comedie, "'Celebrul 702', inegalabilul Radu Beligan".
"Domnule Beligan, am avut foarte multe proiecte pe care le-aţi apreciat, aţi fost de acord cu ele. Dacă mai am un proiect legat de teatru, sunteţi de acord? Dar să-mi spuneţi întâi că sunteţi de acord şi după aceea vă spun proiectul. (...) Începând din această seară (n.r. - 5 ianuarie 2011), această sală se va numi 'Radu Beligan'", a spus George Mihăiţă.
Răspunsul maestrului Radu Beligan, primul director al Teatrului de Comedie a fost, ca de obicei, unul plin de umor, apreciind drept "o idee bună" această schimbare de nume.
"Măi, dar ştii că e o idee bună? Dacă mă gândesc bine, tu eşti cel mai bun director de teatru din România. Este o idee bună şi am să-ţi spun de ce. Eu stau într-un bloc cu o bulină roşie înspăimântătoare şi dacă va trebui să ies vreodată de acolo, mă instalez, aici, într-o cabină, pentru că sunt la mine acasă, nu?", a spus Radu Beligan.
După aflarea surprizei, maestrul a evocat pe scenă sfârşitul anului 1960, când directorul general al teatrelor din acea perioadă i-a propus înfiinţarea noului Teatru de Comedie.
"În decembrie 1960, profitând de lichidarea unui ansamblu falimentar (...) directorul general al teatrelor m-a chemat şi mi-a propus crearea unui nou teatru în Bucureşti. Cu o grabă pe care nici astăzi nu mi-o explic, mi-a dat o foaie de hârtie şi un stilou şi, pe colţul biroului lui, a făcut în 15 minute o listă de 26 de actori, doi regizori şi un scenograf. Acesta a fost actul de naştere al Teatrului de Comedie. În contextul acelor instituţii greoaie am avut fericirea să pot face un teatru, pornind de la zero, un teatru cu un număr mic de actori, pe principiul teatrelor private, actori aleşi nu numai după talent, dar şi după criteriul unor afinităţi elective", a povestit maestrul Radu Beligan cum a luat naştere primul Teatru de Comedie bucureştean.
Primul director al Teatrului de Comedie a amintit şi de premiul pentru "Cea mai bună participare naţională" obţinut la Paris, la Festivalul Teatrului Naţiunilor.
"În al patrulea an de existenţă, 'mezinul' teatrelor bucureştene a primit invitaţia de reprezenta România cu nu mai puţin de trei spectacole la Festivalul Teatrului Naţiunilor care se desfăşura la Paris. În biblioteca mea se află această telegramă. 'Sunt fericit să te informez oficial că juriul a atribuit premiul pentru 'Cea mai bună participare naţională' României, pentru spectacolele 'Troilus şi Cresida', 'Umbra' şi 'Rinocerii', prezentate de Teatrul de Comedie din Bucureşti'", a mai spus maestrul Radu Beligan.
Au urcat apoi pe scenă regizorii Lucian Giurchescu şi David Esrig, actorii Sanda Toma, Ion Lucian, Mircea Albulescu, dar şi Vladimir Găitan, Radu Gheorghe sau Horaţiu Mălăele. Toţi au spus poveşti mai mult sau mai puţin cunoscute despre anii frumoşi petrecuţi în teatru, despre prieteniile legate şi păstrate de-a lungul timpului, despre spectacolele în care au avut bucuria să joace alături de mulţi alţi actori mari ai României.
Pe tot parcursul spectacolului, pe ecranul din spatele scenei s-au derulat imagini din reprezentaţiile de început ale teatrului în care Radu Beligan, Florin Scărlătescu, Sanda Toma, Mircea Şeptilici, Nicolae Gărdescu, Dem. Savu, Ion Lucian, Mircea E. Balaban, Rozalia Avram, Nineta Gusti, Gheorghe Dinică, sau alţi mari actori care au jucat pe scena Teatrului de Comedie au realizat roluri memorabile.
La spectacol au mai fost prezenţi şi au zâmbit, au râs, au aplaudat şi şi-au adus aminte de debutul în teatru sau de momente frumoase petrecute pe scenă alţi mari actori- Mihai Fotino, Ileana Stana Ionescu, Marin Moraru, Sebastian Papaiani, George Ivaşcu.. De asemenea, la eveniment au participat şi politicienii Mona Muscă şi Radu F. Alexandru sau sportivul Ivan Patzaichin.
"Aştept să-i văd peste 50 de ani la fel de productivi ca până acum, cu un succes la fel, cel puţin, dacă nu mai mare, cu un George Mihăiţă care pe lângă un actor minunat, este şi un administrator foarte bun. Le urez încă cel puţin 50 de ani, ca să le pot ura şi după aceea alţi 50 de ani buni", a declarat Mona Muscă, fost ministru al Culturii.
Actorul Mihai Fotino le-a urat actorilor de la Comedie "încă 50 de ani" şi a spus că se aşteaptă să-i regăsească pe actorii teatrului la fel "de veseli şi bucuroşi".
Sebastian Papaiani a spus că le doreşte celor de la Comedie să împlinească "suta".
"Pentru ei nu cer mare lucru, doar suta. Ce mai este suta în ziua de azi? Îi aştept pe toţi să facă suta, nu doar teatrul", a declarat Sebastian Papaiani.
Ambianţa muzicală a evenimentului a fost întreţinută pe tot parcursul spectacolului de fanfara "Zece prăjini" condusă de Ovidiu Lipan Ţăndărică. În debutul evenimentului, muzicienii au urcat pe scenă intonând Imnul de stat al Republicii Populare România din anul 1961.