S.O.S. al asociaţiilor de pacienţi: Amânarea de operaţii duce la creşterea mortalităţii în rândul bolnavilor non-COVID

Spitalul de la Leţcani
Spitalul de la Leţcani (Screnshot)

Mai multe asociaţii de pacienţi avertizează că lipsa accesului la servicii medicale şi amânarea unor operaţii esenţiale pentru bolnavii cronici non-Covid vor duce la creşterea mortalităţii în rândul acestor pacienţi. Semnalul de alarmă vine în contextul în care, la un an de la decizia autorităţilor române de a-i trata cu prioritate pe pacienţii cu COVID-19 în dauna celor care suferă de patologii cronice, o decizie similară a fost luată de autorităţi la începutul acestei luni, relatează Ziare.com.

“S-a văzut la final de 2020 creşterea mortalităţii la pacienţi non-COVID. Cei care nu beneficiază de servicii medicale în momentul în care au nevoie, sunt puşi pe liste de aşteptare şi nu au acces la sistemul medical, sunt condamnaţi la moarte. Şi va creşte numărul persoanelor cu diverse comorbidităţi. Pacienţii vor deveni mai bolnavi şi vor reveni într-un sistem care deja e sufocat, fără locuri libere şi cu un personal medical epuizat, iar costurile vor fi mai mari. Pentru că statul va fi obligat să plătească mai mult pe serviciile medicale ale pacienţilor pe care nu îi tratează la timp”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Potrivit sursei citate, chiar dacă anul trecut o parte din spitale au permis accesul pacienţilor cronici după ce iniţial au fost scoşi din unităţile medicale transformate în spitale COVID sau suport COVID, comunicarea venită către aceştia a fost că trebuie să se trateze acasă.

Un studiu desfăşurat de COPAC arată că, în 2020, unul dintre cinci pacienţi cronici nu a beneficiat de servicii medicale, coaliţia considerând că acelaşi lucru se va întâmpla şi în acest an în baza noii decizii luate de autorităţi.

La rândul ei, Rodica Molnar, preşedinta Asociaţiei Copiilor şi Tinerilor Diabetici Mureş, consideră că cei mai expuşi riscului sunt în special bolnavii care suferă de cancer şi cei care au afecţiuni cardiovasculare. În acelaşi timp, nici diabeticii, printre cei mai susceptibili la infecţia cu COVID-19, nu reuşesc să ajungă la medic pe cât ar fi necesar.

“Ne vom afla în faţa unui val de complicaţii al pacienţilor neglijaţi, şi ce va face sistemul medical? Ia în calcul cineva acest val? Suntem în aceeaşi groapă de anul trecut, ba impresia mea e că ne-am adâncit în ea. Până la urmă, e dreptul pacienţilor să fie consultaţi. Trebuie găsită o soluţie pentru ca toţi pacienţii să fie trataţi în mod egal. Pe diabet, pacienţii se plâng că nu au văzut medicul de un an la faţă. Telemedicina are o parte bună că a rezolvat situaţia reţetelor, dar un pacient cu diabet are nevoie de consultaţie, se poate decompensa de la o zi la alta. E foarte greu să îi explici medicului la telefon ce probleme ai”, a afirmat Molnar.

Închiderea spitalelor şi restricţionarea accesului la servicii medicale îi afectează şi pe pacienţii cu tuberculoză. Spre exemplu, bolnavii internaţi la Spitalul Palazu Mare din Constanţa au fost înştiinţaţi de conducere că unitatea medicală a devenit suport COVID, astfel că sunt nevoiţi să continue tratamentul acasă.

Reamintim că, duminică, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că printre măsurile luate pentru ajutorarea pacienţilor Covid, se numără regândirea şi optimizarea fluxurilor medicale, precum şi redirecţionarea urgenţelor de patologie non-Covid către spitale care nu ofereau până acum servicii de urgenţă. În plus, Voiculescu a discutat şi despre amânarea unor operaţii elective, a unor proceduri elective şi concentrarea resurselor umane către tratarea pacienţilor COVID.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură