S-au răzgândit. Dezincriminarea conflictului de interese, atacată la CCR de 99 de parlamentari

După ce au votat cu două mâni dezincriminarea conflictului de interese pentru aleşii care şi-au angajat rudele înainte de august 2013, acum o parte dintre parlamentarii noştri s-au răzgândit şi au decis să atace proiectul de lege la Curtea Constituţională.
Andrei Pricopie
29.06.2016

alte articole

În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
29.06.2016

Proiectul de lege care prevede că aleşii ce şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar, înainte de 21 august 2013, nu pot fi acuzaţi de conflict de interese, va ajunge pe masa Curţii Constituţionale pe data de 6 iulie.

Artizanii controversatului proiect de lege care se va supune acum controlului CCR sunt trei deputaţi - Florin Iordache şi Daniel Florea de la PSD şi Marton Arpad, UDMR. Deşi aproape toţi colegii lor au votat cu două mâini iniţiativa, care a întrunit 306 voturi "pentru" şi o singură abţinere, un grup de 99 de aleşi - 76 de la PSD, 13 - UDMR, 9 - minorităţi şi 1 - PNL - au decis ulterior să conteste controversata iniţiativă de interpretare a Statutului deputaţilor şi senatorilor la CCR.

Potrivit Mediafax, unul dintre motivele invocate de semnatarii sesizării este acela că legea "ar putea conduce la un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", în contextul în care actul normativ introduce el însuşi o interpretare cu privire la conflictul de interese.

Un alt motiv invocat de autorii sesizării de neconstituţionalitate este că legea "are efecte retroactive încălcând principiul neretroactivităţii legii consacrat de Constituţia României:

''Prin interpretarea art. 38 alin (11) din legea nr. 96.2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor va apărea o contradicţie între dispoziţiile din legea generală 161/2003 şi dispoziţiile din legea specifică 161/2003 încălcându-se spiritul Constituţiei'', mai arată autorii sesizării. (Legea, n.r.) asigură o clauză de impunitate retroactivă fiind o "subtilă dezincriminare retroactivă, o veritabilă amnistie" pentru parlamentarii care au angajat rude înainte de data la care a intrat în vigoare această interdicţie prevăzută de art. 38 alin (11) din legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, aceştia nemaiputând fi traşi la răspundere juridică penală şi civilă.

''Trebuie menţionat că infracţiunea de Conflict de interese prevăzută de art. 301 C.P. nu este aplicabilă unor fapte în care există o vinovăţie, o încălcare a legii, ci se adresează acelei zone gri în care se incriminează posibilitatea ca funcţionarul public să acţioneze fiindu-i afectată imparţialitatea de un interes personal. (...) Vă solicităm să declaraţi neconstituţională legea privind interpretarea art. 38 ali (11) din legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor în raport cu argumentele aduse", au arătat autorii sesizării trimise la CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor