S-ar putea prăbuşi Marele Bazar din Istanbul?
Marele Bazar din Istanbul - una dintre cele mai importante atracţii turistice ale oraşului, care atrage zilnic mii de persoane - este în pericol de a se prăbuşi şi şi are nevoie disperată să fie renovat. Cel puţin aşa susţine conducerea bazarului, potrivit căreia, mulţi dintre comercianţi au "scobit" fără permisiune, pereţii, cu scopul de a crea mai mult spaţiu pentru magazinele lor. Acest lucru, explică ei, pune în pericol stabilitatea clădirii, scrie joi Der Spiegel.
O anchetă realizată în numele managementului pieţii a indicat că 135 de magazine au scos, iar 926 au subţiat pereţii, pentru a crea mai mult spaţiu pentru marfa lor. De asemenea, chiar şi acoperişurile sunt instabile, deoarece acestea trebuie să suporte greutatea a tot mai multe aparate de aer condiţionat, rezervoare de apă şi antene de satelit. Potrivit ziarului turc Zaman, vânzătorii responsabili pentru daune s-ar putea confrunta cu sancţiuni.
Raportul inspecţiei, survenit săptămâna trecută, pare să indice că boltele bazarului - localizat în Eminönü, vechea parte europeană a oraşului - sunt în pericol de prăbuşire şi că bazarul, în care oamenii au negociat şi tranzacţionat, au bârfit şi au băut ceai timp de o jumătate de mileniu, este în pericol, dacă nu va întâmpla nimic în curând.
Potrivit lui Aydin, un vânzător de haine care nu crede într-o prăbuşire iminentă bazarului, problema "este, de fapt, de a decide cine va plăti pentru renovări", de a pune presiune pe comercianţi. "Eu nu accept să plătesc singur toate costurile", adaugă el.
Problema - adaugă Der Spiegel - stă în situaţia legală complicată a proprietăţilor. Unele dintre spaţiile comerciale din bazar aparţin comercianţilor, alte primăriei, şi multe altele statului şi diverselor fundaţii. 'Chiar primăria a contribuit la degradarea locului', susţine el, explicând cum primăria a înlocuit acoperişul, pentru că se părea că acesta conţinea plumb, cu ţiglă, dar asftel s-a creat umezeală.
Mai mulţi comercianţi susţin că sancţiunile şi anunţurile legate de o reabilitare a bazarului sunt doar ameninţări. "Am lucrat aici de peste 20 de ani', explică un comerciant în vârstă care vinde pipe din Anatolia. "De câte ori nu am auzit că halele se vor prăbuşi? De câte ori nu ne-au ameninţat că vor înlătura anexele ilegale ? Nu s-a întâmplat nimic', explică el, precizând însă că, dacă va exista vreodată vreun alt cutremur grav - cum ar fi cele care afectau frecvent Istanbulul în trecut - 'toate acestea, într-adevăr, se vor prăbuşi'.
Alţii vorbesc despre îndelungata istorie a bazarului care a supravieţuit fiecărui cutremur, incendiu sau crize politice. Sultanul Mahomed al II-lea a comandat construirea pieţei acoperite în 1461, după cucerirea Constantinopolului. De-a lungul secolelor, toţi mai mulţi comercianţi au venit aici, până când, la un moment dat, bazarul a devenit cea mai mare piaţă acoperită din lume. Turcii l-au numit "Kapali Carsi", ceea ce înseamnă chiar "piaţă acoperită", iar comercianţii şi membrii asociaţiei bazarului susţin că acesta găzduieşte în prezent 4.000 de magazine, înşirate pe 64 de coridoare şi culoare, şi că numărul celor care lucrează aici este de 20.000-25.000.