Ruşii se consideră stăpâni în Republica Moldova (revista presei)
Crima recentă de la Nistru, dar şi reacţia ambasadorului Valeri Kuzmin demonstrează că rusul se consideră stăpân în Republica Moldova, iar independenţa acesteia nu-i decât o poveste proastă, scrie Timpul de joi.
Dacă Chişinăul nu va cere Comisiei Unificate de Control retragerea urgentă a postului de pacificatori unde a fost omorât un tânăr cetăţean al Republicii Moldova, mulţi moldoveni vor mai fi ucişi, avertizează ziarul.
Faptul că locuitorii din satele Pârâta, Coşniţa şi alte localităţi au ieşit la protest pe podul de la Vadul lui Vodă începând chiar cu ziua de 1 ianuarie i-a luat prin surprindere pe oficialii moldoveni, observă Ziarul de Gardă. Deşi era vorba de un adolescent omorât cu un Kalaşnikov şi de proteste a sute de cetăţeni, pe paginile electronice ale instituţiilor statului nu a existat niciun comunicat sau o notă informativă cu privire la cele întâmplate şi, mai ales, cu privire la poziţia autorităţilor statului faţă de acest omor, adaugă publicaţia.
Ziarul de Gardă mai scrie că Republica Moldova apare cu trei performanţe 'notabile' în celebra Carte a Recordurilor Guinness (Guinness World Records). Astfel, Republica Moldova se poate mândri cu cea mai mare colecţie de vinuri din lume, la Mileştii Mici, cu cel mai mare consum de mere pe cap de locuitor, dar şi cu cei mai beţivi oameni de pe planetă. Cleopatra Stratan nu a apărut, aşa cum s-a spus, în Cartea Recordurilor Guinness. În 2008, ea a fost inclusă în volumul editat de Academia Recordurilor Mondiale (World Records Academy), considerată o copie a celebrei Guinness Book.
Avioanele sovietice pleacă, piloţii rămân, titrează Adevărul. Ziarul scrie că sute de angajaţi ai companiilor aeriene riscă să ramână pe drumuri după ce aeronavele vechi vor fi interzise ca urmare a aderării Republicii Moldova la spaţiul aviatic comun cu Uniunea Europeană. Documentul urmează să fie semnat la următoarea şedinţă a Consiliului Miniştrilor de Transport ai UE, care este planificată pentru martie 2012 la Bruxelles. Experţii spun însă că firmele au suficient timp la dispoziţie ca să-şi reutileze navele pentru a păstra personalul.