Ruşii deţineau aproximativ 14 miliarde USD în titluri americane la sfârşitul lunii martie, afirmă Banca Centrală rusă

Banca Centrală a Rusiei.
Banca Centrală a Rusiei. (Wikipedia.org)

Banca Centrală a Rusiei a afirmat, vineri, într-un raport, că aproape o treime din valorile mobiliare străine în valoare de aproximativ 3 trilioane de ruble (49,1 miliarde USD) deţinute în conturile ruşilor la sfârşitul lunii martie au fost emise de SUA.

Potrivit publicaţiei Investing, mulţi ruşi au cumpărat acţiuni străine în cadrul unui boom al investiţiilor cu amănuntul declanşat în timpul pandemiei COVID-19, folosind conturi acum îngheţate în conformitate cu sancţiunile occidentale impuse după ce Rusia şi-a trimis trupele în Ucraina, la 24 februarie.

Vicepreşedintele Băncii Centrale, Philip Gabunia, a declarat că peste 5 milioane de persoane din Rusia au acţiuni străine în conturi îngheţate, cu o valoare combinată de peste 320 de miliarde de ruble.

La sfârşitul lunii martie, titlurile de valoare americane reprezentau 855,3 miliarde de ruble (14 miliarde USD), adică 27% din toate titlurile de valoare străine, care includ atât obligaţiuni, cât şi acţiuni, a precizat banca centrală. Emitenţii din Marea Britanie reprezentau 464,8 miliarde de ruble, iar cei irlandezi 308,9 miliarde de ruble.

Următoarele patru ţări în funcţie de volum au fost Luxemburg, Cipru, Olanda şi Insulele Cayman.

"În total, în conturile persoanelor fizice se află titluri din 120 de ţări", a precizat banca.

Volumul total deţinut a crescut în 2021, pe măsură ce bursele ruseşti au lansat tranzacţionarea a tot mai multe titluri străine, dar banca centrală a declarat că deteriorarea contextului geopolitic a inversat această tendinţă în acest an.

Banca centrală a propus să interzică ruşilor cu deţineri în valoare de mai puţin de 550.000 de dolari să cumpere acţiuni străine, ca măsură de protecţie a investitorilor. SPB Exchange, a doua bursă ca mărime din ţară, a sugerat ca acţiunile clienţilor cotaţi în SUA să fie transferate într-un cont netranzacţionabil, din cauza restricţiilor impuse de depozitarul Euroclear, cu sediul la Bruxelles.

În încercarea de a minimiza riscurile viitoare pentru investitorii de retail, banca centrală a Rusiei a redus deja efectul de levier maxim pe care aceştia îl pot utiliza.