Ruşii cer ajutorul Chişinăului pentru "a decide soarta" soldatului care a împuşcat un tânăr moldovean

Epoch Times România
11.02.2012

Oamenii legii din Rusia cer ajutorul autorităţilor moldovene în vederea investigării circumstanţelor incidentului tragic care a avut loc la 1 ianuarie la Vadul lui Vodă, în zona de securitate transnistreană, când un soldat rus a împuşcat mortal un tânăr moldovean, relatează UNIMEDIA.

Soldatul rus nu a fost concediat şi continuă să-şi exercite serviciul militar în Federaţia Rusă, având statut de "suspect". În urma incidentului, militarul rus a fost transferat în Briansk, unde continuă să-şi îndeplinească serviciul militar în bază de contract, în calitate de sergent. Atât timp cât nu va fi constatată vina acestuia, el nu poate fi concediat, au precizat autorităţile ruse.

Autorităţile din Briansk au deschis un dosar pe numele soldatului rus pentru omor din imprudenţă, faptă ce se poate pedepsi cu maxim doi ani de închisoare.

"Ne-am adresat autorităţilor din Republica Moldova pentru a primi informaţiile necesare ce ar permite să venim cu o concluzie în legătură cu acest dosar. Am solicitat organelor abilitate de la Chişinău să cerceteze locul incidentului, automobilului, să interogheze martorii. Fără astfel de informaţie, nu putem să sistăm urmărirea penală sau să înaintăm capetele de acuzare", a explicat colonelul Sviatoslav Pahomov, de la Direcţia militară a Comitetului de Anchetă al Federaţiei Ruse, potrivit RIA Novosti.

"În prezent, acest pacificator rus are statut de bănuit. Încă nu am primit rezultatele expertizei de la colegii din Republica Moldova, aşa încât nu putem aprecia deocamdată dacă acţiunile militarului au fost sau nu criminale", a precizat Pahomov.

În noaptea de 1 ianuarie, la punctul de control de la Vadul lui Vodă, un tânăr moldovean în vîrstă de 18 ani a fost împuşcat de un soldat rus, după ce tânărul ar fi refuzat să se oprească la bariera de control. Militarul rus a tras în aer, apoi în roţi, însă glontele ar fi ricoşat, rănindu-l mortal pe moldovean.

Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a acuzat la un moment dat Chişinăul că refuză să colaboreze cu organele de drept din Rusia pentru a investiga acest caz. În replică, Procuratura Generală de la Chişinău a precizat că organele de urmărire penală sunt deschise pentru o cooperare cu procurorii din Briansk pe marginea incidentului de la Vadul lui Vodă, însă nu va permite condiţionări şi scoaterea probelor din ţară.

"Procuratura Generală nu lucrează pe bază de barter. Noi nu vom da automobilul pentru a fi investigat, în schimbul posibilităţii de a audia cetăţeanul rus sau de a realiza expertiza balistică a automatului. Noi oferim toate materialele şi sperăm la o deschidere şi colaborare eficientă", a declarat prim-viceprocurorul general Andrei Pântea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor