Reprezentantul pentru conflictul transnistrean al preşedinţiei OSCE a avut consultări la Bucureşti

Epoch Times România
08.02.2012

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut miercuri consultări cu ambasadorul Erwan Fouere, reprezentantul special pentru conflictul transnistrean al Preşedinţiei irlandeze în exerciţiu a OSCE, aflat în vizită la Bucureşti, la invitaţia părţii române.

Oficialul irlandez a mulţumit pentru invitaţia adresată, arătând că vizita la Bucureşti se datorează rolului relevant jucat de România în cadrul UE în formarea poziţiilor Bruxelles-ului pe dosarul Republica Moldova, în general.

La rândul său, Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea pentru importanţa acordată conflictelor prelungite de preşedinţia irlandeză a OSCE, inclusiv prin desemnarea unui reprezentant special pentru reglementarea transnistreană.

Oficialul român a reiterat poziţia României potrivit căreia reglementarea transnistreană trebuie să se facă pe baza normelor internaţionale în materie, cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova.

În cadrul consultărilor au fost abordate aspecte de actualitate legate de evoluţiile înregistrate în dosarul transnistrean. Cei doi oficiali au salutat procesul de reluare a negocierilor oficiale în formatul "5+2", subliniind necesitatea imprimării unui "dinamism pozitiv" procesului de reglementare în vederea avansării de la aspecte procedurale la cele de substanţă, precizează MAE.

Totodată, a fost subliniată importanţa măsurilor de creştere a încrederii între malurile Nistrului şi necesitatea înregistrării de progrese în grupurile de lucru.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reafirmat susţinerea României faţă de mecanismul consultărilor în formatul consacrat "5+2", care să conducă la identificarea unei soluţii finale sustenabile. El a exprimat speranţa ca în cadrul reuniunii formale "5+2" de la Dublin - prevăzută să aibă loc luna aceasta - să fie finalizate aspectele procedurale, astfel încât următoarele reuniuni "5+2" să se concentreze pe aspectele politice de fond ale reglementării transnistrene.

Oficialii au convenit continuarea dialogului bilateral inclusiv pe problematica transnistreană.

Negocierile oficiale în format "5 plus 2" pentru reglementarea conflictului transnistrean s-au reluat la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, după aproape şase ani de întrerupere, la Vilnius. Discuţiile au avut deocamdată un caracter exploratoriu, urmând să aibă loc o nouă rundă în februarie, la Dublin.

În cadrul consultărilor au fost abordate aspecte de actualitate legate de evoluţiile înregistrate în dosarul transnistrean.

Negocierile oficiale, la care iau parte Rusia, Ucraina, OSCE ca mediatori, Republica Moldova şi Transnistria, ca părţi aflate în conflict, şi SUA şi UE ca observatori, fuseseră suspendate în 2006.

Transnistria a anunţat deja că nu este de acord să discute despre o eventuală modificare a formatului misiunii de menţinere a păcii în cursul negocierilor 5+2 ce vor avea loc în 28-29 februarie la Dublin. În schimb, Chişinăul dorea ca acest subiect să fie pus pe agendă, după incidentul din 1 ianuarie 2012, când un cetăţean moldovean a fost împuşcat mortal de un soldat rus la punctul de trecere Vadul lui Vodă din zona de securitate transnistreană.

Luna trecută, secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut o întrevedere, la Bucureşti, cu ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, cu care a discutat inclusiv despre problematica transnistreană.

Înainte de reluarea oficială a negocierilor în format 5 plus 2, la 25 noiembrie 2011, vicepremierul moldovean Eugen Carpov a venit la Bucureşti şi a avut consultări la MAE român cu deţinătorul de atunci al portofoliului Externelor, Teodor Baconschi, şi cu secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, pe tema problematicii transnistrene.

Şi reprezentantul special al Rusiei pentru conflictul transnistrean, Serghei Gubarev, a fost la 19 octombrie 2011 în vizită la Bucureşti, apreciind că are loc o "restartare a dialogului politic" bilateral. Oficialul rus a exprimat atunci interesul Moscovei pentru a menţine acest dialog politic inclusiv în privinţa dosarului transnistrean. Gubarev a venit la Bucureşti pentru a avea consultări în problema transnistreană cu secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu. Părţile au convenit continuarea dialogului pe problematica transnistreană între Bucureşti şi Moscova. A fost pentru prima dată în ultimii cinci ani când un reprezentant al diplomaţiei ruse care se ocupă în mod special de Transnistria a venit la Bucureşti pentru consultări. Gubarev a fost numit în această funcţie în mai 2010.

Prezenţa diplomatului rus la Bucureşti a intervenit după ce la Moscova s-a decis, la 22 septembrie 2011, că negocierile politice oficiale în formatul "5+2" pentru reglementarea conflictului transnistrean vor fi reluate, după o întrerupere de mai bine de cinci ani.

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi declara anul trecut, într-o emisiune TV, că "suntem la ora actuală unul dintre factorii care intră în orice ecuaţie legată de Parteneriatul Estic şi totodată de rezolvarea conflictelor îngheţate, inclusiv transnistrean" şi a dat asigurări că se ţine cont de opinia României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor