Kuzmin doreşte să plece din Moldova, iar urmărirea penală în privinţa pacificatorului rus stagnează

Tatiana Chiriac
10.02.2012

Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Valerii Kuzmin, aşteaptă să fie înlocuit de o altă persoană şi să plece din Republica Moldova raportează Jurnal.md.

„Acum aproximativ un an, am solicitat conducerii să găsească o persoană care mă va înlocui. Sper ca acest lucru se va întâmpla repede pentru că va coincide cu planurile mele personale şi profesionale. Dar când preşedintele Rusiei va semna un astfel de ordin, nu ştiu”, a declarat Kuzmin în cadrul unui briefing.

Totodată, Kuzmin a spus că o parte din inima lui va rămâne în Republica Moldova pentru că aici a cunoscut prieteni şi oameni buni.

La începutul acestui an, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi partide politice, au solicitat rechemarea lui Kuzmin în legătură cu tragedia care s-a produs la 1 ianuarie la postul de pacificatori de la Vadul lui Vodă, când un pacificator rus l-a împuşcat pe Vădim Pisari, un tânăr moldovean în vârstă de 18 ani din satul Pîrîta, care a decedat ulterior.

La 2 ianuarie, ambasadorul rus Valeri Kuzmin afirma că regretă tragedia din zona de securitate. Pe de altă parte, deşi spunea că ancheta urmează să stabilească toate circumstanţele, Kuzmin lua deschis apărarea aşa-zişilor pacificatori ruşi. Mai mult decât atât, după întrevederea pe care a avut-o la Ministerul de Externe, Kuzmin a indicat presei să nu facă „isterie” pe seama acestui caz şi a calificat protestele societăţii civile ca fiind ”acte huliganice”.

Între timp, pacificatorul rus care la 1 ianuarie l-a împuşcat mortal Vădim Pisari, a fost transferat într-o unitate militară din garnizoana din Breansk. Despre aceasta a anunţat într-un interviu pentru presa rusă reprezentantul Comitetului de Anchetă al Rusiei, Sveatoslav Pahomov.

După cum relatează INFOTAG, el a spus că militarul are statut de bănuit.

„Trebuie să primim rezultatele expertizei medico-legale de la colegii din Moldova, de aceea încă nu am stabilit dacă acţiunile sale erau criminale”, a spus Pahomov.

După incident, militarul a fost detaşat la Breansk, unde îşi continuă serviciul la o unitate militară în calitate de sergent prin contract. Având în vedere că vinovăţia lui încă nu a fost stabilită, nu a fost luată o hotărâre privind demisia militarului, a mai subliniat Pahomov.

El a informat că organele de anchetă au trimis o cerere către organele competente ale Moldovei cu solicitarea de a examina locul incidentului, automobilul, să desfăşoare un experiment de anchetă, să-i interogheze pe martori.

„Fără această informaţie nu putem întreprinde alte acţiuni de anchetă, nici să închidem dosarul, nici să înaintăm acuzaţii”, a subliniat Pahomov.

Cauza penală pe numele militarului a fost pornită de anchetatorii din Breansk în baza articolului 109 al Codului penal al Federaţiei Ruse (omor din imprudenţă), care prevede privaţiune de libertate de până la doi ani.

Valerii Kuzmin a fost numit în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Rusiei în Republica Moldova, la 27 iulie 2007.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor