Rusia - ultima speranţă a Ciprului
alte articole
Încă nu demult, în 2008, când Ciprul a intrat în zona euro, sistemul financiar al acestei mici republici din Mediterana era considerat unul model. Acum însă, la patru ani de atunci, această ţară de află la un pas de faliment: dacă până în decembrie Cipru nu va obţine, de la 'marea troică europeană' (UE-BCE-FMI), bani pentru recapitalizarea băncilor sale, guvernul de la Nicosia nu va avea din ce să plătească salariile şi pensiile.
Potrivit cotidianului german Die Zeit, vinovat de aceasta se face politica financiară risipitoare a comunistului Demetris Cristofias, preşedintele Ciprului.
Conducerea Ciprului tărăgănează negocierile şi nu se grăbeşte să accepte condiţiile 'troicăi', care insistă asupra majorării impozitului pe venitul companiilor, privatizării în masă şi scăderii salariilor în sectorul de stat, ai cărui funcţionari câştigă în prezent mai mult decât cei din sectorul privat.
Comunistul Demetris Cristofias, care şi-a făcut studiile în fosta Uniune Sovietică şi i-a scutit pe pensionari de plata contribuţiilor la sistemul de pensii, şi-a asigurat în mod abil sprijinul acestei părţi a populaţiei, constată publicaţia germană. Mai mult decât atât, un măr al discordie între 'troică' şi Cipru a fost aruncat recent şi de securitatea germană, care a descoperit în conturile bancare din această ţară cel puţin 26 de miliarde de dolari care aparţin oligarhilor ruşi.
Europa are motive serioase să considere că o mare parte din aceşti bani au o provenienţă nu tocmai legală şi au fost plasaţi în băncile cipriote pentru a fi 'spălaţi' şi mai bine. De aceea, dacă puterea din Nicosia nu va schimba această stare de lucruri, este puţin probabil ca ţării să i se acorde ajutor financiar.
În pofida acestui lucru, guvernul cipriot nu-şi pierde speranţa, mizând pe obţinerea unui credit în valoare de un miliard de euro din partea Rusiei. După cum a declarat secretarul de presă a guvernului cipriot Stefanos Stefanou, Ciprul are 'canale deschise cu Rusia'.
Recent, în mass-media din Cipru a apărut informaţia că autorităţile ţării, care i-au oferit fără niciun fel de licitaţie unei filiale a companiei ruse Gazprom dreptul de a exploata zăcămintele de gaz de pe teritoriul său, sunt gata, în schimbul creditului, să-i ofere Rusiei o bază pentru flota militară a acesteia, în condiţiile în care Ciprul se consideră 'un portavion nesubmersibil''. Astfel, Rusia şi-ar putea consolida poziţiile la Marea Mediterană, subliniază în final Die Zeit.