Rusia trimite bombardiere strategice în Bielorusia, ameninţă UE în dosarul crizei migranţilor

Bombardier rusesc Tupolev Tu-22M (Wikipedia.org)
A.P.
11.11.2021

Rusia dă vina pe Uniunea Europeană pentru criza migranţilor de la graniţa dintre Bielorusia şi Polonia sau Lituania şi a acuzat ţările europene că „încearcă să sufoce Bielorusia” cu planurile de închidere a frontierei, transmite agenţia Reuters.

Moscova a trimis inclusiv bombardiere strategice în sprijinul regimului Lukaşenko, transmiţând blocului european că „speră” ca „europenii responsabili să nu permită să fie atraşi într-o spirală periculoasă”

Cele două avioane militare - bombardiere strategice Tu-22M3 - au fost, oficial, folosite pentru a testa sistemul defensiv aerian al Bielorusiei.

La începutul săptămânii ministrul rus de Externe a sugerat Europei să plătească unele compensaţii financiare Bielorusiei, după modelul aranjamentului cu Turcia, pentru ca regimul de la Minsk să acorde ajutor migranţilor pe teritoriul său, astfel încât aceştia să nu ajungă în Europa.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a criticat o afirmaţie a premierului polonez, care a susţinut că adevăratul responsabil pentru criza migranţilor este Rusia, susţinând că evoluţia „este evident o catastrofă umanitară care se petrece, deoarece europenii nu sunt dispuşi să demonstreze angajamentul faţă de propriile lor valori”, a adăugat Peskov.

El a mai spus şi că, în trecut, „UE a lăsat migranţii să intre, iar acţiunile de acum sunt direcţionate împotriva Minsk-ului”.

Şeful guvernului polonez a descris situaţia de la graniţă drept un efort al Rusiei de a perturba o regiune pe care a controlat-o în timpul Uniunii Sovietice.

Uniunea Europeană a transmis, marţi, că monitorizează 20 de ţări, printre care şi Rusia, pentru posibilul rol pe care ar putea să-l aibă în transportul de migranţi către Bielorusia.

Lukaşenko a ameninţat cu luni în urmă că vă trimite migranţi către blocul european, ca răspuns la sancţiunile aplicate de UE regimului de la Minsk, pentru brutalitatea cu care a înăbuşit protestele din august 2020 împotriva preşedintelui Lukaşenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor