Rusia susţine că steagurile fostului său consulat din San Francisco au fost furate. SUA neagă

Rusia a lansat miercuri un protest la adresa Statelor Unite în legătură cu afirmaţia că steagurile ruseşti au fost “furate” de la fostul său consulat din San Francisco, pe care a trebuit să îl elibereze recent la cererea autorităţilor. Departamentul de Stat american a respins imediat acuzaţia.
Fum negru ieşind de pe un horn al clădirii Consulatului rus din San Francisco, 1 septembrie 2017, California, SUA. (Justin Sullivan/Getty Images)
Andrei Popescu
12.10.2017

Ambasada rusă din SUA a declarat pe contul său de Twitter în limba rusă că steagurile sale au fost “furate” de pe clădirea consulatului şi a precizat că este cel mai “recent eveniment ruşinos” dintr-o serie de represalii diplomatice care au avut loc în acest an între cele două ţări.

“Cerem autorităţilor americane să returneze simbolurile statului nostru”, scria în mesaj, alături de care au fost postate imagini cu un stâlp gol pe clădirea consulatului.

Departamentul de Stat american a negat că steagurile ruseşti au fost furate.

“Steagurile de la fostele proprietăţi consulare ruseşti din San Francisco au fost coborâte cu respect şi sunt depozitate în siguranţă în interiorul acelor clădiri”, a afirmat un oficial al Departamentului.

Agenţiile ruse de ştiri au citat Ambasada Rusă afirmând că a lansat un protest oficial cu privire la presupusul incident.

“Considerăm că acesta este un pas extrem de neprietenos”, a precizat Ambasada Rusă într-o declaraţie citată de agenţiile ruse de ştiri.

Washingtonul a cerut Moscovei să elibereze consulatul din San Francisco şi două imobile ale misiunilor comerciale ruseşti din Washington şi New York la începutul lunii septembrie, măsuri care au urmărit să stabilească paritatea în ceea ce priveşte confiscările între misiunile diplomatice ruse şi americane.

Ministerul rus de Externe a repetat miercuri ameninţarea că va reduce şi mai mult numărul personalului diplomatic american din Rusia, pe motivul atingerii parităţii, după ce a cerut luna trecută ca personalul diplomatic american să ajungă la 455 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor