Putin susţine că şi Rusia se va retrage din Tratatul INF
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia se va retrage din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), la o zi după ce SUA a anunţat retragerea sa din acest acord.
De asemenea, oficiali şi politicieni ruşi au criticat decizia Statelor Unite de a-şi suspenda obligaţiile prevăzute de tratatul INF, un parlamentar afirmând că Washingtonul s-a apropiat şi mai mult de distrugerea sa, potrivit RFE/RL.
„Felicit întreaga lume – SUA a făcut astăzi un nou pas în direcţia distrugerii sale”, a precizat vineri Konstantin Kosacev, preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei Ruse.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a precizat vineri că retragerea ţării sale din acord este rezultatul a ceea ce el a numit a fi ani de încălcări ale Tratatului INF de către Rusia.
„Timp de ani de zile, Rusia a încălcat termenii Tratatului INF fără remuşcări. Şi în prezent, Rusia încalcă în mod semnificativ obligaţiile sale”, a susţinut Pompeo la o conferinţă de presă.
„Prin urmare, SUA îşi va suspenda obligaţiile prevăzute de INF începând cu 2 februarie”, a adăugat oficialul american.
„Vom oferi Rusiei şi celorlalte părţi ale tratatului o notificare oficială că SUA se retrage din Tratatul INF într-un interval de 6 luni, conform Articolului 15 al tratatului”, a mai susţinut Pompeo.
Totuşi, Pompeo a declarat reporterilor în Washington că SUA rămâne deschisă negocierilor cu Rusia pe tema controlului armelor.
Soarta Tratatului INF - considerat un mijloc important de control al armelor în Europa şi în alte zone - a fost o sursă de tensiuni între SUA şi Rusia.
Washingtonul şi NATO acuză Moscova că a încălcat tratatul prin dezvoltarea rachetei de croazieră 9M729, cunoscută şi sub numele de SSC-8. Rusia a negat însă că racheta respectivă încalcă prevederile tratatului şi, în schimb, acuză SUA că doreşte să abandoneze acordul pentru a putea lansa o nouă cursă a înarmării.
Preşedintele american Donald Trump a susţinut într-o declaraţie că „nu vom rămâne constrânşi de termenii [tratatului], în timp ce Rusia îşi prezintă într-o lumină falsă acţiunile. Nu putem fi singura ţară din lume care să fie legată unilateral de acest tratat, sau de altul”.
Moscova neagă faptul că ar fi încălcat prevederile tratatului şi a cerut Washingtonului să ofere dovezi pentru a-şi susţine acuzaţiile.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat după remarcile lui Pompeo că „nu este vorba de vina Rusiei privind încălcarea acestui tratat, nu este vorba de China sau orice alt factor al securităţii internaţionale. Este vorba despre strategia Statelor Unite de a renunţa la obligaţiile sale în diverse sfere”.
În plus, oficialii americani şi-au manifestat temerile că China, care nu face parte din INF, a obţinut un avantaj militar în Asia prin dezvoltarea unui număr mare de rachete a căror rază de acţiune este interzisă de acest tratat semnat în 1987.
Aliaţii NATO au publicat o declaraţie în care şi-au exprimat „suportul deplin” pentru decizia americanilor de a renunţa la INF care interzice Rusiei şi Statelor Unite să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete balistice şi de croazieră cu lansare terestră cu rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 km. De altfel, INF a fost primul tratat de acest fel care a dus la eliminarea unei întregi clase de rachete.
„Toţi aliaţii din NATO susţin decizia SUA de a începe procesul de retragere, dar vor trece şase luni înainte ca procesul să fie finalizat”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru Associated Press.
„Continuăm, prin urmare, să cerem Rusiei să respecte din nou în întregime Tratatul INF”, a adăugat Stoltenberg.
La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a precizat că el speră că Moscova şi Washingtonul vor folosi perioada de 6 luni pentru a ajunge la un nou acord.