Anunţ şoc: Moscova va furniza rachetele S-300 Siriei

În aşteptarea unei conferinţe de pace în Siria, UE şi Rusia se confruntă de la distanţă pe tema furnizării de arme.
(JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
28.05.2013

În aşteptarea unei conferinţe de pace în Siria, UE şi Rusia se confruntă de la distanţă pe tema furnizării de arme. După negocieri maraton prelungite până în noapte, miniştrii de externe ai UE nu au extins embargoul pentru arme destinate rebelilor, făcând astfel posibilă furnizarea de armament opoziţiei, informează marţi agenţia AGI.

Cei douăzeci şi şapte diplomaţi s-au angajat să trimită arme până pe întâi august, pentru a da o şansa Conferinţei de la Geneva 2.

Dar în acelaşi timp, Rusia a confirmat că va "oferi regimului din Damasc rachete sofisticate de sol-aer le S-300 ca o "măsură de descurajare" de o intervenţie străină pe teritoriul sirian. Anunţul rus a provocat imediat răspunsul Israelului: ministrul apărării, Moshe Yaalon, a avertizat că "ştie ce să facă", în cazul în care oferta va merge în port, o frază criptică ce ar putea sugera raidul avioanelor de vânătoare pentru a distruge bateriile anti-aeriene.

Decizia oficială a Rusiei de a-şi onora contractul de 900 milioane dolari pentru furnizarea de şase baterii de rachete antiaeriene S-300 Siriei, reprezintă un factor de descurajare formidabil pentru orice intervenţie militară străină. Impunerea unei zone de interdicţie aeriană cu realizarea de noi raiduri aeriene (cum ar fi cele trei făcute de Israel de la începutul anului), ar fi misiuni extrem de riscante pentru piloţi.

Rachetele S-300 vor fi adăugate la arsenalul anti-aeronave – fabricat tot în Rusia - deja impresionant şi mai ales intact al regimului lui Assad. Fiecare S-300 poate urmări până la 100 de obiective simultan şi poate lua în vizor şi trage într-un număr de 12 obiective simultan, pe o distanţă cuprinsă între 120 şi 200 km, cele în versiune cea mai recentă.

Pentru a se activa, bateriile au nevoie de doar 5 minute. Rachetele sunt sigilate şi ţinute în 4 "silozuri", neavând nevoie de nicio întreţinere.

Analiştii le consideră, de asemenea, mult mai eficiente decât faimosul Patriot de fabricaţie SUA, folosit pentru a intercepta rachetele Scud ale lui Saddam Hussein în timpul primului război din Golf din 1991.

S-300 sunt aceleaşi sisteme de arme, pe care datorită aprobării unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, în septembrie 2010, Moscova nu le-a mai trimis Iranului. Teheranul semnase un acord de 800 milioane de dolari în decembrie 2007 pentru furnizarea a 4 baterii de S-300PMU-1.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor