Rusia şi Slovacia semnează un acord pe termen lung pentru livrarea de petrol

(photos.com)

Rusia şi Slovacia au semnat vineri un acord de livrare de petrol pe durata a 15 ani, în baza căruia Moscova va livra anual 6 milioane de ţiţei fostului său satelit sovietic şi va trimite alte 6 milioane de tone prin această ţară în vestul Europei, a raportat vineri agenţia de ştiri RIA Novosti.

Acordul – care presupune livrarea petrolului printr-o conductă numită Druzhba (Prietenie) – a fost semnat în mijlocul unor relaţii tensionate datorită crizei din Ucraina.

Costul contractului nu a fost dezvăluit dar un preţ mediu de 85 de dolari pe barilul de petrol ar ridica suma la aproximativ 3,7 miliarde de dolari.

Primele livrări de petrol vor avea loc în ianuarie 2015 şi ultimele tranşe la sfârşitul anului 2029, după care acordul ar putea fi prelungit tot la fiecare cinci ani. Un contract anterior pe termen lung pentru livrarea de petrol către Slovacia a fost semnat în 1991.

În timp ce contractele cu Slovacia pentru livrarea de petrol au fost stabile, nu se poate spune acelaşi lucru în privinţa acordurilor pentru gaze.

Mai devreme în acest an, Slovacia a declarat că ia în considerare reducerea importurilor de gaze din Rusia cu 10 până la 15% în 2015, după ce s-a plâns de scăderi neexplicate în cantitatea de gaz rusesc livrat în mijlocul unei dispute pentru preţuri şi facturi neplătite între Moscova şi Kiev.

De asemenea, Slovacia negociază preţuri mai mici la gaze cu compania rusă de stat Gazprom şi urmăreşte o anulare a acordului de tip “acceptă sau plăteşte” care obligă Bratislava să plătească pentru o anumită cantitate de gaze chiar dacă aceasta nu este folosită în întregime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie